Ljudi u kolicima žive u kućnoj izolaciji

45

Mitrovčani sa invaliditetom se teško kreću gradom
U Sremskoj Mitrovici osobama sa invaliditetom onemogućen je prilaz kolicima školama, vrtićima, ustanovama kulture, gradskom keju, zgradi Fonda za zdravstvo i Policijskoj upravi, dok je ulaz u opštinski Uslužni centar otežan.

– Mnogima od nas se ne izlazi iz kuće i da mi nije supruge, koja obavlja većinu administrativnih poslova ne znam kako bih se uopšte kretao po gradu. Mogu samo da zamislim sa kakvim teškoćama se suočavaju oni koji žive sami – ogorčen je Stevan Kalapoš koji je paraplegičar.

– Kolicima ne može ući u većinu ustanova u Mitrovici u slučaju da je neophodan moj potpis supruga mi dokument mora izneti napolje. Onaj ko nema pratioca prinuđen je zamoliti prolaznika da pozove službenika da izađe iz zgrade.

– Nesavesni vozači nam redovno zauzimaju obeleženo parking mesto, a u gradu ima svega desetak mesta za parkiranje namenjenih osobama sa invaliditetom – objašnjava Stevan.

Mada je još pre pet godina Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu Sremskog okruga uz podršku Ministarstva za socijalnu politiku sačinilo „belu knjigu“ o dostupnosti ustanova kulture i školama osobama sa invaliditetom, lokalna samouprava je do sada obezbedila samo desetak parkinga i rampi pri najvažnijim ustanovama.

– U gradu sa nekoliko stotina osoba sa invaliditetom obolelih od cerebralne i dečije paralize, distrofije, paraplegije i multipleks skleroze, arhitetonske barijere su na svakom koraku. Većina naših članova živi u nekoj vrsti izolacije ili kućnom azilu, kao „nevidljivi“ – ističe Ružica Garunović, predsednica Društva za dečiju i celebralnu paralizu Sremskog okruga.

Adekvatno rešen prilaz imaju samo najveće raskrsnice, Opšta bolnica, opština, sud i pošta, dok su sve ustanove u gradu, prodavnice, izuzev nekoliko supermarketa, većina osnovnih i srednjih škola nepristupačne kao i prilaz mitrovačkom keju.

Obezbeđen prilaz za Mitrovčane u kolicima nema ni Fond za zdravstvo i Fond PIO, koji dele istu zgradu, a ustanove su od velikog značaja baš za 0sobe sa invaliditetom.

– Odgovor na molbe Društva za cerebralnu paralizu nadležnima u tim ustanovama bio je da nema tehničkih mogućnosti za postavljanje rampi – naglašava Ružica Garunović.

U Direkciji za izgradnju Sremske Mitrovice kažu da se intezivno radi na uklanjanju arhitektonskih barijera ispred svih ustanova u nadležnosti opštine, dok je izgradnja rampi na ulazima u javna preduzeća u nadležnosti tih preduzeća. U Direkciji tvrde da je idejnim projektom za rekonstrukciju mitrovačkog keja predviđeno postavljanje šest rampi, ali da zbog nedostatka novca realizacija kasni.

Оставите одговор