Učešće Paraolimpijske atletske reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu u atletici za osobe sa invaliditetom u Lionu

26

ČLANOVI SRPSKE REPREZENTACIJE OSTVARILI VEOMA DOBRE REZULTATE
(Paraolimpijski komitet Srbije) – Na ovom SP su nastupili atletičari iz 109 zemalja a konkurencija je u većini disciplina bila jača nego na POI u Londonu. U prilog ovome ide i pokazatelj da je bilo mnogo disciplina u kojima su paraolimpijski prvaci i svetski rekorderi ostajali bez medalja. Postavljeno je mnogo novih svetskih rekorda, što pokazuje da je sport ososba sa invaliditetom u svetu u velikoj ekspanziji…

Poslednji u nizu uspešnih nastupa na takmičenjima najvišeg ranga naše Paraolimpijske atletske reprezentacije je bio na upravo završenom Svetskom prvenstvu u atletici za osobe sa invaliditetom koje je održano u Lionu, u Francuskoj, od 19. do 28. jula 2013. godine.

Članovi srpske reprezentacije su u žestokoj konkurenciji ostvarili veoma dobre rezultate – Draženko Mitrović je u bacanju diska rezultatom od 32,25m osvojio srebrnu medalju, u bacanju kugle bio peti, a u bacanju koplja osmi. Miloš Grlica je u bacanju koplja u kategoriji slabovidih zauzeo šesto mesto, a Nemanja Dimitrijević je u istoj disciplini osvojio osmo mesto. U bacanju diska Slobodan Miletić je zauzeo osmo, a Jovica Brkić deveto mesto.

Učešće naših takmičara na Svetskom prvenstvu omogućili su Ministarstvo omladine i sporta i Paraolimpijski komitet Srbije.

Reprezentacija Srbije nastupila je u sledećem sastavu:

Draženko Mitrović        F-54 discipline disk, kugla i koplje

Miloš Grlica                    F-12 disciplina koplje

Jovica Brkić                    F-54 disciplina disk

Slobodan Miletić           F-55 disciplina disk

Nemanja Dimitrijević   F-13 disciplina koplje

Treneri:

Jovan Đukić

Srđan Jovović

Nemanja Savković

Vlastimir Golubović selektor-trener

Rezultati:

Draženko Mitrović          disk   32,25 m              II mesto i srebrna medalaj

kugla 9,38 m                V mesto

koplje 23,34 m            VIII mesto

Miloš Grlica                      koplje 49,37 m            VI mesto

Nemanja Dimitrijevć      koplje 48,57 m            VIII mesto

Slobodan Miletić             disk     31,96 m            VIII mesto

Jovica Brkić                      disk    25,42 m             9. mesto

 

 

Imajući u vidu da je atletska reprezentacija oslabljena /Tanja Dragić pauzira ove godine a Želko Dimitrijević se povukao/ nastupila na ovom svetskom prvenstvu ostvareni su dobri plasmani ali se za rezultate pojedinih takmičara ne može reći da su na odgovarajućem nivou.

I ovoga puta kao i mnogo puta do sada Draženko osvajanjem srebrne medalje je dokazao da je jedan od najboljih bacača na svetu ali i bacač kojega ne prati sportska sreća a nekad je i ona bitna. U bacanju kugle je ostao bez medalje za jedan bod ili u centrimetrima za 1 cm. Treći i četvrti takmičari su imali po 938 bodova a Draženko 937 bodova. Na ovom SP su nastupili atletičari iz 109 zemalja a konkurencija je u većini disciplina bila jača nego na POI u Londonu razlog leži u tome što neki od njih nisu mogli da učestvuju na POI zato jer njihov NPC nije imao dovoljan broj kvota. U prilog ovome ide konstatacija i pokazatelj da je bilo mnogo disciplina u kojima su paraolimpijski prvaci i svetski rekorderi ostajali bez medalja. Postavljeno je mnogo novih svetskih rekorada što pokazuje da je sport ososba sa invaliditetom u svetu u velikoj ekspanziji.

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор