Konačno, manje nezaposlenih

64

Nakon višemesečnog rasta broja lica na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje
* Na evidenciji Nacionalne službe trenutno ima devet hiljada nezaposlenih lica, što predstavlja blagi pad njihovog broja u odnosu ma raniji period * To je, kako kaže Dragana Dobrić, direktorka NSZ-a u Smederevu, rezultat različitih mera ove službe

Prema podacima Filijale Smederevo Nacionalne službe za zapošljavanje u junu je na njihovoj evidenciji bilo devet hiljada nezaposlenih lica u samom Smederevu, dok je taj broj na nivou cele Filijale (Smederevo, Smederevska Palanka, Velika Plana) iznosio 17.200 ljudi. Iako je ovo i dalje veliki broj onih koji traže posao, došlo je do blagog smanjenja nezaposlenih, ne samo u odnosu na maj , već i na april, kada je nezaposlenst bila najveća u poslednjih pet godina.

Naime, u maju mesecu na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje bilo je 9.150 nezaposlenih u Smederevu, i 17.600 u sve tri opštine. Iako je smanjenje broja nezaposlenih blago, ono je po rečima Dragane Dobrić, direktorke Filijale Smederevo NSZ-a, značajno, jer još od oktobra prošle godine postoji trend konstantnog porasta tog broja.

– To povezujem sa našim stalnim finansijskim merama aktivne politike zapošljavanja, gde spadaju programi subvencija za samozapošljavanje, što sredstvima Nacionalne službe, što Lokalnih saveta za zapošljavanje. Zatim, imali smo i programe subvencija poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta, javne radove koji su već počeli da se izvode, Sajmove zapošljavanja u maju i junu, čije efekte pratimo šest meseci- kaže gospođa Dobrić, objašnjavajući da je smisao Sajma zapošljavanja da se povežu poslodavci i nezaposleni, a suština da Nacionalna služba šest meseci prati koliko se lica zaposlilo, bez obzira da li je reč o stalnom, poslu na određeno vreme ili po ugovoru.

Međutim, već nakon mesec dana od održavanja Sajma zapošljavanja u Velikoj Plani, vidljivi su rezultati: 20 ljudi sa tog sajma već je našlo posao. Kada je reč o nedavno održanom Sajmu zapošljavanja u Smederevu, 21 poslodavac je iskazao potrebu za 140 radnih mesta, a bilo je pozvano više od 650 nezaposlenih lica. Među traženim zanimanjima je bilo i administrativnih (inženjeri, pravnici, ekonomisti) i proizvodnih (tekstilci, bravari, monteri, zidari…).

Trenutno najvažnije mere su javni radovi za osobe sa invaliditetom, za koje je konkurisalo 10-ak lica iz različitih Udruženja osoba sa invaliditetom iz Smedereva i Velike Plane. Na javnim radovima koji traju po šest meseci biće angažovano ukupno 37  lica sa invaliditetom na poslovima prikupljanja podataka i pravljenja baze podataka, a za ovaj program biće izdvojeno oko osam i po miliona dinara. Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje ima 300 osoba sa invaliditetom, kojima zaposlenje, makar i na šest meseci, mnogo znači, pa će se, stoga, i dalje raditi na ovim programima. Inače, Nacionalna služba ove godine akcenat stavlja upravo na ugrožene kategorije lica u dugoročnoj nezaposlenosti, kao što su: oni koji su na evidenciji duže od 12 meseci, korisnici socijalne pomoći, osobe sa invaliditetom, itd.

Kada je reč o strukturi nezaposlenih lica, na evidenciji i dalje najviše (čak 85 odsto) ima onih do četvrtog stepena stručne spreme, što znači da trenutno od devet hiljada ljudi, više od 7.600 su oni sa najnižim obrazovanjem, dok sa šestim i sedmim stepenom ima po 200 do 300 lica. Zatim, na evidenciji je uvek više žena (preko 50 odsto), dok je starosno ograničenje od 16 do 65 godina, odnosno do sticanja uslova za penziju. Zvuči neverovatno, ali najviše nezaposlenih je od 20 do 39 godina, što će reći – onih koji mogu najviše i najbolje da rade.

– Nacionalna služba je tu da poveže nezaposlene i poslodavce i da ove druge podstakne na zapošljavanje, ali sve zavisi od pokretanja privrede i otvaranja novih radnih mesta, jer, mi nikoga ne možemo da primoramo da nekoga zaposli. Ali našim merama ipak uspevamo da popravimo trenutnu situaciju – zaključuje Dragana Dobrić, direktorka smederevske Filijale NSZ-a.

Оставите одговор