Prikupila milion evra za bolesnu decu

0

MIRJANA ČABRIĆ, DIREKTORKA DOMA „KOLEVKA“
Mirjana Čabrić, direktorka Doma za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ u Subotici, već 20 godina vodi računa o tome da svako dete ima kvalitetne uslove lečenja, neophodnu negu i ljubav koju ne mogu dobiti od bioloških roditelja.

Dom je u teškim ekonomskim uslovima u zemlji oskudevao u novcu, ali nikada u pažnji koju je Čabrićeva pružala mališanima. Zato je stekla ogromno poverenje sugrađana, ali i onih iz drugih gradova i zemalja, što je doprinelo tome da „Kolevka“ poslednjih godina dobije donacije u vrednosti od milion evra.

Iako profesionalnost to ne dozvoljava, emotivno se vezivala za svako dete i pružala majčinsku ljubav kakvu mogu dati samo ljudi velikog srca.

-Nikada neću zaboraviti prvi radni dan u „Kolevci“, kada sam zatekla 180 nedužnih duša koje su me pratile pogledom – kaže Čabrićeva i dodaje da ne postoji veće zadovoljstvo od onog kada ugleda nasmejana lica mališana.

„Kolevka“ je danas savremeno opremljena ustanova. Mirjana Čabrić kaže da im se donatori javljaju svakodnevno, ali u prvoj deceniji rada bila je podvrgnuta teškim testovima nadljudske izdržljivosti, o čemu joj je teško da govori.

Iznalaženje načina da se deci obezbede namernice, pelene i zdravstvena zaštita za nju i kolektiv uvek bili na prvom mestu. Retko se dešavalo da ode na zasluženi vikend – odmor a da bar jedno dete iz „Kolevke“ ne povede sa sobom.

-Nekada deca željna ljubavi sada su odrasli ljudi, ali nas zovu i dolaze u posete. Ako sam nešto u životu postigla, to je zahvaljujući sopstvenom radu i velikoj podršci pokojnog supruga. Porodica je osnov svega, a mene je moja izdržala. Moji sinovi Danilo i Lajčo oduvek su želeli da dovodim decu iz doma kući – kaže ova Subotičanka.

Bilo da se radi o zdravom ili bolesnom detetu, koda napuštaju ovaj dom, suza uvek ima. Čabrićeva kaže da je najsrećnija kada dođe do usvojenja ili se dete vrati u svoju porodicu. Subotičini su na nju posebno ponosni jer je novi pasoš dobila kao zaslužni građanin Srbije.

 

Оставите одговор