Popravkama olakšan život stanarima 500 zgrada u Rakovici

0

Pristupne rampe za osobe sa inaliditetom
U dogovoru s udrženjima osoba sa invaliditetom, svaka zgrada u kojoj žive osobe koje koriste kolica dobiće pristupne rampe. Mile Berić, predsednik Skupštine zgrade u Ulici Pere Velimirovića, čija je zgrada dobila nove rukohvate, oluke i stubiće, rekao je da je njihovoj zgradi to bilo potrebno, jer tu živi veliki broj starijih sugrađana koji se teško kreću.

Radovima na uređenju prilaza zgradama u ulicama Pere Velimirovića, Borskoj, Reljkovićevoj, Javno preduzeće „Poslovni centar Rakovica“ nastavilo je akciju „800 malih projekata“. Od početka maja, kada je akcija krenula, do 10. jula završeni su radovi u oko 500 zgrada. Za svaki od njih, u zavisnosti od vrste i obima, Poslovni centar, opština, „Gradsko zelenilo“  i  „Vodovod i kanalizacija“ zajednički izdvajaju između 100.000 i 150.000 dinara.

U okviru ovog programa u svakoj zgradi u Rakovici do 2015. godine obavljaće se najnužnije popravke u dvorištima, ispred ulaza zgrada i na dečijim igralištima. Na taj način biće rešeno oko 4.000 problema koje prijavljuju predsednici skupština zgrada.

– Reč je o problemima za koje nijedno javno preduzeće nije nadležno, a skupštine stanara nemaju dovoljno sredstava da ih same reše. Jedan od takvih je zapušten bunar dubine 11 metara u Ulici Pere Velimirovića kod broja 16, koji radnici „Poslovnog centra“ ograđuju. Postavili smo gelendere ispred 14 zgrada na starom Košutnjaku, ograđuju se igrališta, betonirana su stepeništa, postavljeni zaštitni stubići, očišćeni grafiti i trotoari – ističe Andrija Čupković, direktor JP „Poslovni centar Rakovica“.

U dogovoru s udruženjima osoba sa invaliditetom, svaka zgrada u kojoj žive osobe koje koriste kolica dobiće pristupne rampe. Ispred svake zgrade radnici „Zelenila Beograd“ postavljaju travnjake, šišaju živu ogradu i menjaju klupe i korpe, dok radnici „Vodovoda i kanalizacije“ čiste kanale kojima se kišnica sliva u kanalizaciju. Studenti koje je preko omladiskih zadruga „Poslovni centar Rakovica“ angažovao, čiste smeće iz zajedničkih dvorišta.

Do kraja ove godine „Poslovni centar“ će uz pomoć opštine Rakovica rešiti 1.200 do 1.300 problema, najpre u naseljima Miljakovac, Kanarevo brdo i Košutnjak. Svi koji i hoće da se prijave za ovu akciju mogu preko skupštine zgrade da kontaktiraju JP „Poslovni centar Rakovica“ na telefon 30-51-722.

Оставите одговор