Problemi oko pristupačnosti javnim objektima za invalide

1

I dalje postoje veliki problemi oko pristupačnosti javnim objektima za osobe s invaliditetom, smatra pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak

– I oko pristupačnosti raznim objektima za osobe s invaliditetom Hrvatska ima na papiru odlične zakone ali se oni nažalost vrlo često ne primjenjuju. Zato i dalje imamo situaciju da su mnogi objekti i institucije i dalje nepristupačni osobama s invaliditetom, rekala je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak na skupu održanom u Vukovaru gdje se razgovaralo upravo na ovu temu.

Govoreći o problemima zajednice koju predstavlja Slonjšak je rekla da su osobe s invaliditetom vrlo često prepuštene na milost i nemilost osoba zaduženih za izdavanje uporabnih dozvola i njihovom senzibilitetu. – Oni bi trebali na terenu da primjenjuju zakone i propise koji postoje. Međutim, to vrlo često iz raznih razloga nije tako. U isto vrijeme bilježimo i niz pozitivnihp rimjera gdje se zaista vodi računa o našim potrebama, kaže Slonjšak. Kao jedan od posebnih problema ističe neriješenu pristupačnost raznim spomenicima kulture, muzejima i sakralnim objektima. Naime, konzervatori vrlo često u takvim prilikama ne pristaju na bilo kakve kompromise, a što konačnici osobama s invaliditetom onemogućava pristup takvim objektima.

– Ako u nešto nismo sigurni treba da pogledamo u zemlje oko sebe i da vidimo kako su oni to riješili. Sve se može ako ima dobre volje i znanja. Nekad je dovoljna i jedna kosina da se riješi problem. Ljudi moraju znati da je nama nepremostiva prepreka i jedna stepenica ali i isto tako da nikad ne mogu znati tko sutra može postati osoba s invaliditetom i da se kroz život suočava sa svim ovim problemima, rekla je Slonjšak.

Predstavnici udruga koje zastupaju osobe s invaliditetom nadaju se i da će mnogo toga biti jasnije i stavljeno na svoje mjesto od 1. srpnja kada Hrvatske postane član EU. Očekuju da će se tada, pod pritiskom Bruxellesa ali i kroz najavljene promjene zakona, riješiti i ovaj problem s kojim se suočavaju desetljećima.

Оставите одговор