Prepreke na fakultetima za studente s invaliditetom

1

Nedostatak rampi i liftova, uska vrata i neprilagođeni toaleti – samo su neke od prepreka s kojima se svakodnevno suočava 120 studenata s invaliditetom na Novosadskom univerzitetu, upozorava Udruženje studenata s invaliditetom.

RAMPA – Ako korisnici kolica koriste glavni ulaz Filozofskog fakulteta, nisu u mogućnosti da pristupe šalterima studentske službe koji su smešteni u donjem nivou prizemlja. Zatim, ukoliko koriste prolaz između Pravnog i Filozofskog fakulteta, nisu u mogućnosti da pristupe višem delu prizemlja zbog nedostatka rampe između ta dva dela – kaže Sanja Stojanović, predsednica Udruženja studenata sa invaliditetom.

Na Pravnom fakultetu ne postoje toaleti prilagođeni osobama s invaliditetom, što važi i za većinu visokoobrazovnih institucija u okviru kampusa.
– U prizemlju zgrade Pravnog fakulteta je izgrađena rampa, ali smatramo da je nagib ove rampe neadekvatan. Takođe, u glavnoj zgradi Visoke tehničke škole ne postoje liftovi i rampe u unutrašnjosti zgrade, što je uglavnom problem na većini fakuteta – objašnjava Stojanovićeva.

 

Kako kaže, u plavoj zgradi Prirodno-matematičkog fakulteta postoje dva lifta, s tim da je jedan rezervisan za zaposlene na fakultetu koji imaju kodirane ključeve, dok je drugi lift više od pola godine u kvaru.

– Profesori su uvek spremni da izađu u susret studentima, pa im omoguće da koriste ispravan lift zajedno s njima, ali to nije dugoročno rešenje – priča Sanja, i dodaje da korisnici kolica koji pohađaju nastavu na Visokoj poslovnoj školi nisu u mogućnosti da pristupe predavanjima na spratu.
Kako je objasnio mr Miodrag Počuč, koordinator programa za pristupačnost Centra “Živeti uspravno”, pored fizičkih, postoje i prepreke u vidu pristupačnosti literaturi, učilima i nastavnim metodama rada, kao i prepreke prilikom prijave ispita.
– Ipak, u poslednjih deset godina učinjen je značajan napredak. Jedan broj fakulteta među kojima su i Fakultet tehničkih nauka i Pravni nedavno su ugradili i nove liftove, čime je omogućena vertikalna komunikacija po etažama – kaže Počuč.

 

Obaveštenja postavljena previsoko
FONT – Kako kaže, i obaveštenja za studente na tablama fakulteta su postavljena previsoko ili su napisana malim fontom, što predstavlja problem za osobe s oštećenjem vida.

Оставите одговор