Organizacije osoba sa invaliditetom traže poništavanje odluke o ukidanju savjeta

27

Tri saveza organizacija osoba sa invaliditetom uputila su u srijedu premijeru Milu Đukanoviću zahtjevu koje traže da Vlada poništi odluku o ukidanju savjeta za brigu o osobama sa invaliditetom, savjeta za prava djeteta i nacionalnog savjeta za zapošljavanje i razvoj ljudskih resursa. Takođe traže da se savjetima daju veće nadležnosti.

PODGORICA – Tri saveza organizacija osoba sa invaliditetom uputila su u srijedu premijeru Milu Đukanoviću zahtjevu koje traže da Vlada poništi odluku o ukidanju savjeta za brigu o osobama sa invaliditetom, savjeta za prava djeteta i nacionalnog savjeta za zapošljavanje i razvoj ljudskih resursa. Takođe traže da se savjetima daju veće nadležnosti.

Odluku o ukidanju ovih savjeta Vlada je donijela prošlog četvrtka. U reagovanju koje su dostavili čelnici Saveza civilnih invalida rata Crne Gore, Saveza paraplegirača i Saveza udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju „Naša inicijativa“, navodi se da odluku o ukidanju doživljavaju kao marginalizaciju i prenošenje brige o ovoj ranjivoj populaciji na instance sa manjom nadležnošću i uticajem.

– Dosadašnja neposredna vezanost za Vladu davala je savjetima direktnu prolaznost do mjesta rješavanja i odlučivanja o pitanjima od njihovog neposrednog interesa. Postojanje ovih savjeta, a posebno Savjeta za brigu o osobama sa invaliditetom, do sada je dalo značajne rezultate, od kojih je najznačajniji direktna komunikacija i nesmetana prohodnost akcija i inicijativa od javnog interesa. Dosadašnje djelovanje ovog savjeta, kao Vladinog tijela, predstavljalo je jasnu potvrdu o posebnoj brizi i interesu društva za ove osobe – navodi se u reagovanju.

Оставите одговор