РУ: Олакшање за особе с инвалидитетом

У румском Дому здравља пуштена је у рад платформа за инвалидна лица, која је смештена на степеништу Службе физикалне медицине и рехабилитације.

Фото: ruma.rs

 

 

РУМА: У румском Дому здравља пуштена је у рад платформа за инвалидна лица, која је смештена на степеништу Службе физикалне медицине и рехабилитације.

Платформу марке „Стратос”, осим особа у инвалидским колицима, могу да користе и труднице, старије особе, као и сви грађани који се отежано крећу, јер је реч о својеврсном лифту. Платформом управља радник Дома здравља, који ће и помагати грађанима да је безбедно користе.

Председник Општине Рума Слађан Манчић подсетио је грађане да је овај пројекат реализован захваљујући њиховим гласовима у пројекту „Партиципативног буџетирања”.

– Грађани су предложили и изгласали лакши приступ медицинским службама, а особе у инвалидским колицима најбоље знају колико је до сада било тешко кретати се, као и медицински радници који су их најчешће носили на спрат – рекао је Манчић и додао да је итекако било потребе за реализацију овог пројекта, људи су га изгласали, а Општина уврстила у буџет.

Према његовим речима, услуге румског Дома здравља су сада подигнуте на виши ниво, мало установа у Србији поседује платформу какву сада има Рума, а сигурно је да је једина у Срему.

– Најбитније од свега је да ће људи који имају потребу за платформом сада лакше долазити до здравствене заштите – каже Манчић.

Платформа је коштала скоро два милиона динара, а према речима директорке Дома здравља др Јелене Стојанац Мрачевић, реч је о најмодернијој платформи која ће брзо и безбедно превозити пацијенте, а особе са инвалидитетом лакше, брже и једноставније долазити до здравствених услуга.

– Захваљујући партиципативном буџетирању, грађани ће имати лак приступ лабораторијским и стоматолошким услугама, здравственој заштити старијег становништва, али и школском диспанзеру, као и делу специјалистичких медицинских услуга – напомиње директорка  Дома здравља.

Платформу је први испробао председник Удружења параплегичара Срема у Руми и председник Савеза параплегичара и квадриплегичара Војводине Стеван Луковњак који напомиње да је имао доста прилика и сусрета са разним рампама и платформама за 35 година колико је у инвалидским колицима, али да је румска најбезбеднија, најмодернија, скоро нечујна.

– Платформа ће добро доћи свима који болују и од мултипле склерозе, церебралне и дечије парализе и свим особама које користе инвалидска колица или се отежано крећу- напомиње Луковњак и додаје да је Општина Рума још једном дала домаћи задатак који ће други следити, како би се олакшао живот људима у инвалидским колицима.

Платформа је склопива, те ју је након услуге могуће спустити и склопљену.

М. Стакић

Пројекат „Равноправност у Руми” реализовала је „Панонија медиа” уз подршку „Дневника”. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове локалне самопуправе, која суфинансира пројекат.

 

Objavljeno: 18. 09. 2018.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: M. Stakić