Porodična psihoterapija i savetovalište u Dnevnom boravku „Lane“

Od ove godine, Udruženje „Volja za životom“ iz Velike Plane pokrenulo je Porodično savetovalište i psihoterapiju…

Foto: Dejan Đorić

 

 

Velika Planna – Od ove godine, Udruženje „Volja za životom“ iz Velike Plane pokrenulo je Porodično savetovalište i psihoterapiju, svakog petka u prostoru Dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju ,,Lane“.

Podunavska inicijativa upravo toj temi posvećuje pažnju u okviru projekta „I moje je pravo“.

Psihoterapeut i porodični savetnik, Srbijanka Andrejić, navodi da je osnovna ideja da se kroz Porodično savetovalište radi sa porodicama, na nivou psihoterapije u okviru porodice, kao i u partnerskim odnosima, prenosi Podunavlje.onfo.

“To znači da može da dođe porodica koja ima dete, ukoliko je dete osoba sa invaliditetom, ili ima razvojne smetnje, i da čitava porodica bude tretirana u okviru Porodičnog savetovališta kroz psihoterapiju i kroz savetovalište. Mogu da dođu partneri, muž i žena, ili momak i devojka, koji sami imaju neku teškoću, osobe sa invaliditetom ili oni koji imaju razvojnu teškoću, ili imaju dete ili nekoga od članova porodice koji je član ovog Udruženja.“

Individualna psihoterapija, prema njenim rečima, može da bude za samu osobu sa invaliditetom – korisnika, ali i za člana porodice, iako nije osoba sa invaliditetom, što se u okviru ovog Udruženja pokazalo kao veoma potrebno.

„Ima, sigurno, tridesetak osoba sa kojima radim. Neprepoznavanje nekih izazova na pravi način dovodi do zaista velikih problema u okviru porodice. Ljudi često i ne znaju šta može da bude uzrok, a onda mi, kroz savetovalište i psihoterapiju, dođemo do tih ’okidača’ koji ne daju da se reši problem i čine da praktično ta osoba čuva i živi sa svojim problemom. To zaista nije potrebno, nije neophodno. Sve to nekako može da se reši kroz terapiju. “

Ona je izrazila uverenje da se ide u dobrom pravcu, što se tiče zakona i prava osoba sa invaliditetom i da to u određenoj meri rasterećuje porodicu i daje joj vremena za sebe, a u novogodišnjoj poruci je istakla da sve osobe sa invaliditetom moraju da znaju da su na prvom mestu ljudi.

„Sve porodice koje imaju dete sa nekom vrstom problema, moraju da budu sigurne u sebe, da one nisu ni za šta krive i da nisu ni malo manje vredne nego druge porodice. Zaista nisu. Najčešće su to sjajni ljudi, sjajni roditelji, koji imaju korektan i vrlo lep odnos prema deci, začinjen s mnogo ljubavi, čini mi se i više u odnosu na decu koja nemaju nikakav problem. Živeli i samo napred!”

Projekat “I moje je pravo” je sufinansiran iz budžeta Opštine Velika Plana, a stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. (Kompletan tekst na www.podunavlje.info).

Objavljeno: 26. 12. 2017.

Izvor: www.danas.rs

Autor: D. Đ.

Foto: Dejan Đorić