Poziv na seminar FIZIČKO VEŽBANjE DECE SA OŠTEĆENjEM VIDA – PRIMERI DOBRE PRAKSE

Seminar će se održati u Nišu 15.12.2017. godine u Velikoj sali Univerziteta u Nišu (Univerzitetski trg 1, 18000 Niš).

 

 

Asocijacija adaptivnog plivanja Srbije  – ADAPTS uz pomoć Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu – FSFV GO Pantelej Niš i u saradnji sa Savezom slepih Srbije, Nacionalnim sportskim savezom slepih i slabovidih, Paraolimpijskim komitetom Srbije, Plivačkim savezom Srbije i Srpskim plivačkim savezom za osobe sa invaliditetom, po šesti put organizuje seminar iz adaptivnog plivanja i adaptivnog fizičkog vežbanja uopšte. Ovoga puta će sadržaji seminara biti namenjeni plivačkim trenerima, nastavnicima fizičkog vaspitanja, specijalnim edukatorima i rehabilitatorima i fizioterapeutima, kako bi usvojili nova znanja iz obuke fizičkog vežbanja i plivanja dece sa oštećenjem vida. Jednodnevni seminar se sastoji iz teoretskih predavanja i interaktivne tribine.

Predavači i učesnici debate će biti autoriteti iz fizičkog vežbanja i plivanja osoba sa oštećenjem vida, kao i usšešni sportisti i treneri:  Danijel Dejli (Belgija), Aleksandra Grbović, Ivan Popović, Petar Vranjković, Miloš Grlica, Milan Petrović, Stefan Stevanović, Marija Milanović i Dušan Galović (svi iz Srbije).

Cilj seminara je edukacija profesora sporta i fizičkog vaspitanja, plivačkih trenera, specijalnih edukatora i rehabilitatora, fizioterapeuta, psihologa, roditelja, personalnih asistenata i svih onih koji žele da se usavrše i poboljšaju svoje znanje iz ove oblasti.

Na kraju pohađanog seminara se dobija sertifikat.

Seminar će se održati u Nišu 15.12.2017. godine u Velikoj sali Univerziteta u Nišu (Univerzitetski trg 1, 18000 Niš).

Marko Aleksandrović,

predsednik ADAPTS-a

Prof. Marko Aleksandrović, Ph.D.
Faculty of Sport and Physical Education
Čarnojevićeva 10A, 18000 Niš, Serbia
www.fsfv.ni.ac.rs

др Марко Александровић, ред. проф.
Факултет спорта и физичког васпитања
Чарнојевићева 10А, 18000 Ниш, Србија
www.fsfv.ni.ac.rs

Više o seminaru:

Fizičko vežbanje dece sa oštećenjem vida – Primeri dobre prakse

O seminaru

Asocijacija adaptivnog plivanja Srbije – ADAPTS uz pomoć Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu – FSFV i GO Pantelej Niš i u saradnji sa Savezom slepih Srbije, Nacionalnim sportskim savezom slepih i slabovidih, Paraolimpijskim komitetom Srbije, Plivačkim savezom Srbije i Srpskim plivačkim savezom za osobe sa invaliditetom, po šesti put organizuje seminar iz adaptivnog plivanja i adaptivnog fizičkog vežbanja uopšte. Ovoga puta će sadržaji seminara biti namenjeni plivačkim trenerima, nastavnicima fizičkog vaspitanja, specijalnim edukatorima i rehabilitatorima i fizioterapeutima, kako bi usvojili nova znanja iz obuke fizičkog vežbanja i plivanja dece sa oštećenjem vida. Jednodnevni seminar se sastoji iz teoretskih predavanja i interaktivne tribine.
Predavači i učesnici debate će biti autoriteti iz fizičkog vežbanja i plivanja osoba sa oštećenjem vida, kao i uspešni sportisti i treneri: Danijel Dejli (Belgija), Aleksandra Grbović, Ivan Popović, Petar Vranjković, Miloš Grlica, Milan Petrović, Stefan Stevanović, Marija Milanović i Dušan Galović (svi iz Srbije).
Cilj seminara je edukacija profesora sporta i fizičkog vaspitanja, plivačkih trenera, specijalnih edukatora i rehabilitatora, fizioterapeuta, psihologa, roditelja, personalnih asistenata i svih onih koji žele da se usavrše i poboljšaju svoje znanje iz ove oblasti.
Na kraju pohađanog seminara se dobija sertifikat.
Seminar će se održati u Nišu 15.12.2017. godine u Velikoj sali Univerziteta u Nišu (Univerzitetski trg 1, 18000 Niš).

Cena kotizacije

Uplata kotizacije nije obavezna da bi se učestvovalo na seminaru, ali se u tom slučaju ne evidentira učešće i ne dodeljuje sertifikat. Cena kotizacije za seminar iznosi 1500,00 dinara. Cena kotizacije za seminar za studente svih fakulteta Univerziteta u Nišu iznosi iznosi 1000,00 dinara. Uplate se vrše na žiro račun ADAPTS-a.
Svrha uplate: kotizacija za ADAPTS seminar. Banka i račun korisnika: 125-179-1682-17 Pireus banka.

Dodatne informacije

Dodatne informacije o seminaru: Asocijacija adaptivnog plivanja Srbije, Solunskih ratnika 56, 18000 Niš.
tel. 064/2614787 (Marko Aleksandrović), 060/5537118 (Bojan Jorgić) www.fsfv.ni.ac.rs, adaptivnoplivanje@gmail.com

Smeštaj

Informacije u vezi smeštaja: Turistička agencija „Aeroturs“, TC Gorča L.P.7, Obrenovićeva BB, 18000 Niš.
tel/faks 018/290099, 521021, 523886, 069/4484633 www.aeroturs.rs, aeroturs@eunet.rs, aeroturs@gmail.com

PROGRAM SEMINARA (RADNA VERZIJA):

15.12.2017. Velika sala Univerziteta u Nišu (Moderatori: Marko Aleksandrović, Bojan Jorgić)

Teme:

9.30 – 10.00  Registracija-Dolazak učesnika, registracija

10.00 – 10.45  Predavanje-Aleksandra Grbović-Oštećenje vida – uzroci, podela i klasifikacija u sportu

10.45 – 11.00  Pauza

11.00 – 11.30  Svečano otvaranje Himna, pozdravni govori

11.30 – 12.00  Koktel pauza

12.00 – 12.45  Predavanje-Danijel Dejli Plivanje osoba sa oštećenim vidom – od instrukcije do treninga i takmičenja

12.45 – 13.00  Kafe pauza

13.00 – 13.45  Predavanje-Bojan Jorgić, Ivan Popović Sportski programi za osobe oštećenog vida – primeri dobre prakse

13.45 – 14.00  Kafe pauza

14.00 – 14.45  Tribina-učesnici: Petar Vranjković, Miloš Grlica, Milan Petrović, Stefan Stevanović, Marija Milanović, Dušan Galović – uvodničar: Aleksandra Grbović Inkluzija ili specijalno odeljenje – osvrt na nastavu fizičkog vaspitanja dece sa oštećenjim vidom

14.45 – 15.00  Pauza

15.00 – 15.30 Svečano zatvaranje Pozdravni govori, podela sertifikata

Napomena: Molimo polaznike seminara da poštuju satnicu seminara i da bez preke potrebe ne napuštaju/napuštaju Veliku salu tokom predavanja

 

Predavači

Prof. dr Danijel Dejli (Daniel Daly, 1950) je profesor emeritus na Fakultetu za kineziologiju i rehabilitacione nauke Katoličkog univerzita u Luvenu, Luven, Belgija. Bio je dugogodišnji prodekan za nastavu i studentska pitanja. Smatra se jednim od najjačih svetskih eksperata iz oblasti adaptivnog plivanja. Bio je savetnik Međunarodnog paraolimpijskog komiteta po pitanjima klasifikacije. Rođen je i obrazovao se u SAD (Springfield College i Pen State University), a živi i radi u Belgiji preko 40 godina. Dugi niz godina se nalazio na mestu koordinatora u okviru mreže EMMAPA (Erasmus Mundus Master Program in Adapted Physical Activity) koji se sprovodio na četiri evropska univerziteta (Catholic University of Leuven – Leuven, Norwegian School of Sport Sciences – Oslo, Palacky University – Olomouc). Držao je predavanja po pozivu i u svojstvu gostujućeg je profesora na univerzitetima u Portugalu, SAD, Poljskoj, Srbiji, Islandu, Češkoj, Španiji, Irskoj, Norveškoj, Srbiji, Turskoj i Kamerunu. Recenzent je u više vrhunskih svetskih naučnih časopisa iz sportskih nauka. Više puta je bio gost predavač na naster i doktorskim akademskim studijama FSFV-u, te seminarima ADAPTS-a i Asocijacije sportskih centara Srbije. Bio je specijalni savetnik PAK OSI „Delfin“ iz Niša i najzaslužniji za kvalitetnu organizaciju obuke adaptivnog plivanja u tom gradu. Bio je mentor više bivših studenata Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu koji su nastavili scoje školovanje u okviru mreže EMMAPA. Od 2012. godine je doživotni počasni predsednik ADAPTS-a. Idejni je tvorac predmeta Holistički pristup adaptivnog fizičkog vežbanja na EMMAPA, koji je uz izvesna prilagođavanja već petu godinu sporovodi na FSFV-u u Nišu. Oženjen je i ima troje dece i četvoro unučadi.

 

Prof. dr Aleksandra Grbović (1968) je vanredni profesor na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu, Beograd, Srbija. Završila je osnovne, magistarske studije i odbranila doktorsku disertaciju iz naučnog područja tiflologije (specijalna edukacija i rehabilitacija osoba sa oštećenim vidom) na istom fakultetu. Predaje više predmeta na svim nivoima studija iz oblasti tiflologije. Član je upravnog odbora i član Stručnog saveta. ADAPTS-a. Član je Tiflološke sekcije Društva defektologa Srbije. Recenzent je u više domaćih i stranih naučnih i stručnih časopisa. Član je je Međunarodnog saveta za obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa oštećenim vidom (International Council for Education and Rehabilitation of People with Visual Impairment – ICEVI), član je naučnog odbora za kongrese ove organizacije i kontakt osoba za Srbiju u okviru ICEVI-Europe . Autor je više desetina naučnih i stručnih radova iz specijalne edukacije i rehabilitacije. Bila je predavač na više seminara iz oblasti defektologije. Udata je i ima dvoje dece.

Bojan Jorgić (1980), docent je na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu (FSFV) na predmetima Holistički pristup adaptivnom fizičkom vežbanje, Inkluzija u organizovanim oblicima fizičkog vežbanja, Sport OSI, Adaptivno fizičko vežbanje i Korektivna gimnastika. Jedan od osnivača , a trenutno je predsednik Skupštine ADAPTS-a. Kao državni stipendista sproveo je svoje postdoktorsko usavršavanje iz oblasti inkluzije na Fakultetu za pedagogiju Univerziteta Virdžinija, Šarlotsvil, SAD.. Više godina je na poziciji kordinatora za akademsku mobilnost FSFV-a, a ostvario je akademsku mobilnost na univerzitetima u Olomoucu i Velikom Trnovu. Stalni je član komisije za završni ispit za operativnog trenera u golbalu na FSFV-u. Mentor je i član komisije u više master teza iz oblasti adaptivnog fizičkog vežbanja. Bio je instruktor i trener u PK „Niš 2005“ i PAK OSI „Delfin“ iz Niša. Bio je rukovodilac i učesnik više projekata iz oblasti adaptivnog plivanja podržanih od više jedinica lokalne samouprave i NIS-Gazprom Njeft. Organizator je, učesnik i predavač na više seminara, takmičenja i kampova iz oblasti adaptivnog plivanja u Srbiji, Grčkoj, Turskoj i Švedskoj. Predsednik je Stručnog saveta Sportsko-rekreativnog udruženja OSI „Nais“. Učesnik je organizator više golbal kampova na kojima je koordinisao testiranja golbalista. 2017. je bio šef delegacije i stručnog štaba ekipe Niša kada su dva slepa takmičara (Stefan Stevanović i Igor Cvetković) osvojili istorijska odličja na Prvenstvu Srbije za osobe sa oštećenim vidom.

Ivan Popović (1992) je glavni trener „Naisa“, aktuelnog šampiona Srbije u golbalu. Student je master akademskih studija fizičko vaspitanje i sport na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu. Ivan Popović je student master studija fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu. Bio je višestruki šampion države i dugogodišnji reprezentativac u džudou. Od novembra meseca 2016. godine posvetio se radu osobama sa invaliditetom. Radio je sa osobama oštećenog vida u više različitih sportova kao što su: džudo, atletika, fitnes i golbal. U atletici na državnom prvenstvu Srbije, kao trener sa Igorom Cvetkovićem osvojio bronzanu medalju na 200m u Kragujevcu. Kao pomoćni trener u golbal klubu “Nais” došao je do bronzanog odličja na međunarodnom turniru Beograd open, zatim kao glavni trener istoimenog kluba osvojio prvensto države održano u Beogradu. Za akademsku 2017/2018 je dobitnik Erasmus + stipednije za akademsku mobilnost na Litvanskom univerzitetu sporta, Kaunasu, Litvanija, gde će pored akademskih obaveza imati trenersku praksu u golbalu (Litvanija je aktuelni paraolimpijski i evropski šampion).

 

Učesnici  tribine

Petar Vranjković (1963) je predsednik Nacionalnog sportskog saveza slepih i slabovidih u više mandata od 2010. godine. Član je upravnog odbora Saveza slepih Srbije i  Gradske organizacije saveza slepih Beograda. Bio je više godina predsednik Sportskog društva za osobe oštećenog vida „Pobeda“ iz Beograda. Zbog nesreće uzrokovane eksplozijom zaostalog materijala iz Drugog svetskog rata, slep je na jednom oku od treće, a na oba od svoje dvanaeste godine. Završio je inkluzivnu osnovnu školu u Kninu, a srednješkolsko obrazovanje je stekao u Školi za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“ u Zemunu (PTT manipulant telefonista). Od svojih školskih dana se bavi mnogim sportovima (atletika, šah, kuglanje, pikado), a prvensteno golbalom. Nosilac je nacionalnog sportskog priznanja. Na EP u golbalu 1989. godine u Vejleu bio je član selekcije Jugoslavije koja je osvojila zlatnu medalju. Igrao je za ekipu Šibenika, a po raspadu bivše države za „Pobedu“. Do pre desetak godina je bio aktivan igrač i reprezentativac u golbalu. Aktivno radi na promociji golbala u celoj Srbiji kroz organizaciju pokaznih utakmica i prisutnost u medijima. Bio je na čelu organizacionih odbora mnogih međunarodnih takmičenja u golbalu, šahu i kuglanju osoba sa oštećenjem vida koje je Srbija organizovala. Polaznik je škole za operativnog trenera u golbalu na FSFV-u. Oženjen je i ima dvoje dece.

Miloš Grlica (1963) je potpredsednik Nacionalnog sportskog saveza slepih i slabovidih u više mandata od 2007. godine. Član je upravnog odbora Saveza slepih Beograda. Slabovid je od rođenja (ostatak vida 5%). Od svoje pete godine je štićenik Škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“ u Zemunu gde je imao pretškolsko, osnovnoškolsko i srednješkolsko obrazovanje (fizioterapeut), a ima sertifikat operativnog trenera u atletici i golbalu. Bavio se mnogim sportovima, a najuspešniji je u atletici. Učesnik je četiri Paraolimpijskih igara (2000. Sidnej, 2004. Atina, 2008. Peking i 2012. London). Nosilac je nacionalnog sportskog priznanja. Osvojio je bronzanu medalju u bacanju koplja na Paraolimpijskim igrama u Atini 2004. godine. U istoj disciplini je bio dva puta je bio prvak (Espo 2005. iŠtatskanal 2012.) i jednom viceprvak Evrope (Svonsi 2014.) i „bronzani“ na prvenstvu sveta (Krajstčrč 2011.). Osnivač je i predsednik golbal kluba „Mladost“ iz Beograda. Bio je direktor, organizator i učesnih više golbal kampova u Srbiji u poslednje dve godine. Aktivno radi na promociji golbala u celoj Srbiji. Tvorac je Strategije razvoja golbala u Srbiji. U saradnji sa FSFV-om u Nišu je u srpski golbal uveo periodično dijagnostičko praćenje igrača. Jedna od najzaslužnijih za veliku prisutnost golbala u medijima poslednjih 18 meseci. Selektor je golbal reprezentacije Srbije. Oženjen je i ima dvoje dece.

Učesnici  tribine

Milan Petrović (1987) je počeo da gubi vid u 11. godini, a slep je od svoje 16. Veliki deo svog školovanja, više razrede osnovne škole i celokupno srednješkolsko obrazovanje stekao je u Školi za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“ u Zemunu (PTT manipulant telefonista). Od svojih školskih dana se bavi sportom – atletikom, golbalom, plivanjem, triatlonom i biciklizmom u kome je najuspešniji. Na Paraolimpijskim igrama u Londonu 2012. godine je u svojoj klasi u tandem biciklu sa svojim pilotom-vodičem Goranom Šmelcerovićem osvojio 11. mesto. Za Paraolimpijske igre u Riju 2016. godine se nije spremio zbog tumora mozga sa kojim se uspešno izborio. Nastupao je na raznim međunarodnim i domaćim biciklističkim trkama i osvajao najviša odličja. Bio je u više navrata prvak Srbije u golbalu sa ekipom „Polet“ iz Požarevca. Bio je sportista rodnog grada Leskovca u kome danas i živi. Najzaslužniji je za istorijski uspeh za niški sport – šampionsku titulu sa golbal klubom „Nais“ iz Niša. Povremeni je reprezentativac u golbalu, a ranije i u trijatlonu. Zbog viskokih ciljeva u biciklizmu ne može da se potpuno posveti ostalim sportovima. Bio je učesnik Evropskog prvenstva C divizije u Antaliji 2007. i Evropskom prvenstvu u paratrijatlonu 2013. u Alanji.

Stefan Stevanović (1994) je slep od svoje druge godine zbog tumora. Celokupno svoje osmogodišnje školovanje je završio u Školi za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“ u Zemunu. Završio je Gimnaziju „Svetozar Marković“ u Nišu. Trenutno je apsolvent na osnovnim akademskim studijama na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu, student je generacije, sa samo dve devetke i dva ispita do završetka studija. Govori dva strana jezika, engleski i španski. Od svojih školskih dana u Zemunu se bavi golbalom. Kapiten je golbal kluba „Nais“ iz Niša, jedinog niškog kluba koji je u kolektivnom sportu u muškoj konkurenciji osvajač titule prvaka države. Aktuelni je i prvak je Srbije u sprintu za slepe osobe. Ističe svoju kandidaturu za sportistu godine Niša u 2017. U planovima je selektora golbal reprezentacije Srbije za naredni period. Stipendista je Srpskog privrednog društva „Privrednik“. Ima više akademskih nagrada u oblasti simulacije suđenja. Bio je mentor za više studenata FSFV-a za trenažni rad sa slepim osobama i jedan je od najvećih zagovornika saradnje sa pomenutim fakultetom.

Učesnici  tribine

Dušan Galović (1989) je slep od rođenja. Završio je svoje školovanje, osnovnu i srednju školu u inkluziji. Tokom života se bavio raznim sportovima – fitnes, atletika i ples. Član je golbal kluba „Nais“ iz Niša, jedinog niškog kluba koji je u kolektivnom sportu u muškoj konkurenciji osvajač titule prvaka države. Od ranijih rana se bavi muzikom koja mu je i jedan od izvora prihoda (kao izvođač, tekstopisac i kompozitor).

Marija Milanović (1983) je slepa od rođenja. Osnovnu školu završila je u Školi za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“ u Zemunu, a srednju u medicinskoj školi „Beograd“ (fizioterapeutski tehničar). Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu je završila osnovne i master akademske studije iz psihologije. Na istom fakultetu je završila master akademske studije iz komunikologije. Bila je prvak Srbije u plivanju. Učesnica je više inkluzivnih sportskih kampova. Od svojih školskih dana se bavi sportom – atletikom, golbalom i plivanjem, a sada fitnesom.  Poseduje licencu za rad stručnog saradnika u obrazovanju. Kao psiholog radila je u osnovnoj školi „Čegar“ u Nišu i u različitim organizacijama za podršku deci sa smetnjama u razvoju i osobama sa invaliditetom. Bila je koordinatorka nekoliko projekata koji su se odnosili na unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u lokalnoj zajednici. Trenutno je angažovana u organizaciji „Super građanin“ u radu sa mladima, kao i na poslovima novinara u medijskoj kući Super radio u Nišu i portalu iSerbia. Na specijalizaciji je iz psihologije – oblast transakciona analiza na Institutu za transakcionu analizu u Beogradu.

 

Izvor: Marko Aleksandrovic <marko.aleksandrovic@gmail.com>