Чути, разумети- бити хуман

Шеста хуманитарна акција „Чути и разумети” одржана је у петак, 22. септембра, у Београду…

Фото: Dnevnik.rs

 

 

 

Шеста хуманитарна акција „Чути и разумети” одржана је у петак, 22. септембра, у Београду. Циљ акције, коју је покренула компанија „Аудиовокс”, јесте да се деци с оштећеним слухом покаже да су саставни део овог друштва и да се скрене пажња јавности на њихове проблеме и потребе које имају током одрастања.

Акција „Чути и разумети” од 2012. године традиционално се одржава сваке последње недеље септембра поводом Светске недеље глувих и наглувих особа. Ове године акцији су присуствовала деца с оштећеним слухом из школа широм Србије: стигла су из Суботице, Новог Сада, Јагодине и Ниша, а присутни су били и представници школе из Крагујевца.

Први део акције чинио је програм у Културном центру „Чукарица“, који су отворили бубњари Драгољуба Ђуричића „Балканска лавина”. Програм је водио глумац Марко Степановић.

„Шести пут смо се окупили и имамо неке резултате које желим да вам поменем“, у име организатора акције присутнима се обратила директорка компаније „Аудиовокс” Јела Мрмак. Она додаје да је за ових шест година дошло до неких промена, бар што се тиче набавке помагала за децу оштећеног слуха.

„Рекла бих да нас је неко чуо, а и разумео. Доскоро су ђаци имали могућност да набаве бесплатна помагала за слух за оба уха до 18. године живота. Сада имамо задовољство и срећу да млади до 26. године, а то значи до краја редовних студија, бесплатно набављају слушне апарате. Дакле, помоћ за слух постоји, на вама је да будете вредни, да учите, уписујете факултете, а ваши наставници из школа, ваши доктори и ми с њима бринућемо о вашем слуху“, каже Јела Мрмак.

У наставку програма учеснике је поздравила др сц. мед. Бранка Микић, шефица Одсека за аудиолошку рехабилитацију Клинике за ОРЛ КЦ Србије, а затим су наступили полазници школе глуме „Први кораци”, коју воде глумци Небојша Глоговац и Катарина Гојковић.

Мађионичари Пикси и Зека извели су „Магичну представу без речи”, а за крај је наступио дечји инклузивни хор „Исон” из Новог Сада.

Након дружења у сали Културног центра „Чукарица“, учесници хуманитарне акције „Чути и разумети” прешли су у Пожешку улицу, где их је, у сарадњи с ГСП-ом, чекао весели трамвај с „Докторима Кловновима“, украшен балонима. После веселе вожње кроз град, трамвај је стигао на Калемегдан, где су учесници, након окрепљења и освежења, наставили обилазак парка с туристичким водичем Жељком Пилиповићем који их је упознао с историјом и тајнама тврђаве.

Б. П.

Objavljeno: 27. 09. 2017.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: B. P.