Čuti, razumeti- biti human

Šesta humanitarna akcija „Čuti i razumeti” održana je u petak, 22. septembra, u Beogradu…

Foto: Dnevnik.rs

 

 

 

Šesta humanitarna akcija „Čuti i razumeti” održana je u petak, 22. septembra, u Beogradu. Cilj akcije, koju je pokrenula kompanija „Audiovoks”, jeste da se deci s oštećenim sluhom pokaže da su sastavni deo ovog društva i da se skrene pažnja javnosti na njihove probleme i potrebe koje imaju tokom odrastanja.

Akcija „Čuti i razumeti” od 2012. godine tradicionalno se održava svake poslednje nedelje septembra povodom Svetske nedelje gluvih i nagluvih osoba. Ove godine akciji su prisustvovala deca s oštećenim sluhom iz škola širom Srbije: stigla su iz Subotice, Novog Sada, Jagodine i Niša, a prisutni su bili i predstavnici škole iz Kragujevca.

Prvi deo akcije činio je program u Kulturnom centru „Čukarica“, koji su otvorili bubnjari Dragoljuba Đuričića „Balkanska lavina”. Program je vodio glumac Marko Stepanović.

„Šesti put smo se okupili i imamo neke rezultate koje želim da vam pomenem“, u ime organizatora akcije prisutnima se obratila direktorka kompanije „Audiovoks” Jela Mrmak. Ona dodaje da je za ovih šest godina došlo do nekih promena, bar što se tiče nabavke pomagala za decu oštećenog sluha.

„Rekla bih da nas je neko čuo, a i razumeo. Doskoro su đaci imali mogućnost da nabave besplatna pomagala za sluh za oba uha do 18. godine života. Sada imamo zadovoljstvo i sreću da mladi do 26. godine, a to znači do kraja redovnih studija, besplatno nabavljaju slušne aparate. Dakle, pomoć za sluh postoji, na vama je da budete vredni, da učite, upisujete fakultete, a vaši nastavnici iz škola, vaši doktori i mi s njima brinućemo o vašem sluhu“, kaže Jela Mrmak.

U nastavku programa učesnike je pozdravila dr sc. med. Branka Mikić, šefica Odseka za audiološku rehabilitaciju Klinike za ORL KC Srbije, a zatim su nastupili polaznici škole glume „Prvi koraci”, koju vode glumci Nebojša Glogovac i Katarina Gojković.

Mađioničari Piksi i Zeka izveli su „Magičnu predstavu bez reči”, a za kraj je nastupio dečji inkluzivni hor „Ison” iz Novog Sada.

Nakon druženja u sali Kulturnog centra „Čukarica“, učesnici humanitarne akcije „Čuti i razumeti” prešli su u Požešku ulicu, gde ih je, u saradnji s GSP-om, čekao veseli tramvaj s „Doktorima Klovnovima“, ukrašen balonima. Posle vesele vožnje kroz grad, tramvaj je stigao na Kalemegdan, gde su učesnici, nakon okrepljenja i osveženja, nastavili obilazak parka s turističkim vodičem Željkom Pilipovićem koji ih je upoznao s istorijom i tajnama tvrđave.

B. P.

Objavljeno: 27. 09. 2017.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: B. P.