ИСТОРИЈСКА МЕДАЉА НИШКИХ ГОЛБАЛИСТА НА БЕОГРАД ОПЕНУ

На међународним спортским играма за особе са инвалидитетом „Београд Опен 2017“, које су прошлог викенда одржане у Београду, голбалисти Наиса су имали први званичан наступ…

Zajedništo u pobedi i porazu - igrači i treneri GK Nais

 

 

На међународним спортским играма за особе са инвалидитетом „Београд Опен 2017“, које су прошлог викенда одржане у Београду, голбалисти Наиса су имали први званичан наступ. Екипа која је тек неколико месеци заједно, успела је да дође до бронзаног одличја на овом такмичењу.

Прва утакмица на турниру је била и историјска утакмица за оба тима. Екипе Наиса и Крушевца су имале прву званичну утакмицу у историји. Ту утакмицу је победио Наис са 14:4.

У другом колу је екипа Сарајева, касније ће се испоставити и победник турнира, победила голбалисте Наиса са 12:8.

У трећем колу је Наис био слободан, а у четвртом колу је победио екипу Тешња са 16:8.

У последњем петом колу, екипа Младости из Београда, за коју наступају чланови прве поставе српске репрезентације, победила је екипу Наиса са 9:4.

Табела на завршетку голбал турнира на спортским играма за особе са инвалидитетом „Београд Опен 2017“ изгледа овако: 1. Сарајево 8 бодова, 2. Младост-Београд 6 бодова, 3. Наис-Ниш 4 бода, 4. Тешањ 2 бода, 5. Крушевац 0 бодова.

Најбољи голбалиста Наиса, Милан Петровић, задовољан је наступом своје екипе у Београду:

„Овај турнир је служио за уигравање како би за турнир Првенства Србије које се одржава крајем октобра би спремни за највиши пласман. Имамо „дугу“ клупу, што је реткост за клубове, па можемо да своје најбоље играче да „чувамо“ за најбитније утакмице. Наставићемо још јаче да тренирамо.“ –  рекао је Милан Петровић.

Капитен екипе Наиса, Стефан Стевановић, имао је част да у име своје екипе подигне пехар за трећепласираног на турниру. Оптимиста је за резултат његове екипе на првенству државе, али и будућност голбала у Нишу.

„Екипа Наиса постаје јако озбиљна екипа, на овом турниру је уписала прве победе против домаћих и иностраних екипа, што су подаци за историју. Сматрам да смо конкурентни за висок пласман на првенству државе, зашто не рећи да смо озбиљан кандидат и за финале на том такмичењу. Сарадња са Факултетом спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу чини голбал у Нишу јачим, али и у Србији. Захваљујући тој институцији имамо обезбеђене добре услове за тренинг, тренере и спаринг партнере.“ – не крије задовољство и оптимизам овај млади голбалиста.

Иначе,  у свету није ретка појава да особе без оштећења вида имају праву наступа у националми лигама и међународним турнирима. то је случај у САД, Канади, Великој Британији, португалу… За екипу Наиса је наступио двадесетогодишњи студент Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу, Стефан Пивач, иначе једини сертификовани тренер голбала у Нишу. Он је уступио своје место тренера Стефану Мићићеловићу и Ивану Поповићу и имао је солидну минутажу у свакој утакмици.

„Да би био бољи голбал тренер, морам да „уђем у ципеле голбалисте“. Играм голбал већ 13 месеци и мислим да сам солидан играч за наше услове. Мојим стопама креће још много колега са факултета. Они ће касније по завршетку свог школовања у својим срединама бити носиоци развоја спорта особа са инвалидитетом.“ – објаснио је Стефан Пивач.

Колики утицај на овај спорт у Србији има Факултет спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу, говори у прилог чињеница да су двоје од укупно троје судија на турниру били студенти тог факултета, Јелена Шућур и Стефан Дрндаревић. Уз то, једина је високошколска институција у Србији која школује тренере за овај спорт који је лична карта особа са оштећеним видом.

Екипа Наиса у свом тим има пет слепих особа, што тренажни процес чини комплекснијим. Индивидуални рад „један на један“ је неопходан да би слеп спортиста квалитетно напредовао. Голбалисти Наиса тренирају пет пута седмично, искључиво индивидуално, што због дислокације, што због приватних обавеза.

„У почетку је било јако тешко да организујемо тренажни процес, а сада смо се навикли. На више локација у граду држимо индивидуалне тренинге, па су нам играчи јако спремни. Физички смо „у утакмици“ и против јачих екипа.“ – објаснио је део органиѕације тренинга Стефан Мићићеловић, мастер професор спорта и физичког васпитања, један од тренера у клубу.

На почетку је поред сложене организације тренинга, проблем била и функционалност играча. Неки нису самостални у кретању по граду, што је захтевало да им тренери буду и персонални асистенти. Уз то, била је присутна и различита физичка спрема.

„Имало смо случај да је један играч, солидан голбалиста, био због своје превелике гојазности у великом животном ризику. Вишемесечним континуираним аеробним вежбањем, без тренинга голбала, успели смо да смањимо његову телесну масу, па је сада ван ризика, у саставу је и озбиљно се рачуна на њега у неким тактичким решењима.“ – додао је кондициони тренер Наиса, Иван Поповић.

Иначе, делегација Наиса је била најбројнија на турниру:

  • играчи: Стефан Стевановић (капитен), Џавит Крујези, Милан Петровић, Игор Цветковић, Душан Галовић и Стефан Пивач;
  • тренери: Стефан Пивач (уједно и гл. тренер), Стефан Мићићеловић (пом. тренер и в.д. главног тренера, јер Стефан Пивач игра), Иван Поповић (кондициони тренер);
  • пратиоци: Димитрије Аранђеловић, Немања Петровић, Никола Петковић, Ненад Живковић, Јелена Филиповић, Милан Станојевић, Вукашин Јанковић и Александар Станић;
  • организација: Марко Александровић.

 

Prof. Marko Aleksandrović, Ph.D.
Faculty of Sport and Physical Education
Čarnojevićeva 10A, 18000 Niš
Serbia
www.fsfv.ni.ac.rs

др Марко Александровић, ред. проф.
Факултет спорта и физичког васпитања
Чарнојевићева 10А, 18000 Ниш
Република Србија
www.fsfv.ni.ac.rs

 

 

Izvor: <marko.aleksandrovic@gmail.com>