Invalidi nisu tuđa briga

Osobe sa invaliditetom u Republici Srpskoj nezadovoljne pravilnikom o ortopedskim pomagalima
.

Invalidi se izjašnjavaju o pravilniku

 

Osobe sa invaliditetom u Republici Srpskoj nezadovoljne pravilnikom o ortopedskim pomagalima.

Doboj – Organizacije koje okupljaju invalidne osobe i zalažu se za ostvarivanje njihovih prava ponovo su pokrenule kampanju za izmenu pravilnika o ortopedskim pomagalima, kako bi im pomagala neophodna za svakodnevni život bila dostupnija.

Kampanja pokrenuta u aprilu prošle godine ponovo je oživela i nastavljena u Doboju, u kojem je veliki broj lica zavisan od ortopedskih pomagala i tuđe nege i pomoći.

– Naša akcija sprovodi se u lokalnim zajednicama dobojske regije, a istu takvu realizuje organizacija „Kolos“ u bijeljinskoj regiji. Cilj nam je da se izmenom Pravilnika poboljšaju procedure dobijanja ortopedskih pomagala, unapredi njihov kvalitet, ali i da se formiraju lokalni ortopedski centri – kaže za naš list terenski koordinator koalicije NVO koje okupljaju osobe sa invaliditetom regije Doboj Zoran Panić.

Konkretno o tom problemu priča i Nada Stuhli, koja je godinama vezana za invalidska kolica. Kaže da se ona ne izrađuju po meri, već rade standardna, što u dodatnoj meri ugrožava zdravlje distrofičara, kojima i ona pripada. Fond zdravstva za kolica čija je trajnost deset godina izdvaja po osiguraniku 3.800 maraka, a njihova cena je 5.000 KM.

– Ono što je zabrinjavajuće je i da niko u RS, pa ni Banjaluka gde se to sredstvo može nabaviti, nema ovlašćenog servisera, pa je nemoguća adekvatna popravka – kaže predsednica Udruženja distrofičara.

U okviru kampanje „Ponosni na sebe“, Koalicija NVO će nastojati da prikupi dovoljan broj potpisa za izmenu Pravilnika o pravu na medicinska sredstva i ortopedska pomagala u RS. Ta inicijativa bi se prosledila nadležnom Ministarstvu zdravlja, odnosno Vladi RS, a zatim i NS RS.

Objavljeno: 19. 08. 2017.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: Lj. Đurić