BONTON

0

Najosnovnije? Usredsredite se na osobu a ne na njen invaliditet.

Najosnovnije? Usredsredite se na osobu a ne na njen invaliditet.

Pristojno je rukovati se sa osobom sa invaliditetom, pa čak i kad osoba ima ograničene mogućnosti pokreta ruke ili koristi protezu ili je slepa. Rukujte se levom rukom ili dodirom kako to najbolje odgovara osobi sa invaliditetom.

Pre nego što priskočite u pomoć, uvek upitajte osobu sa invaliditetom da li želi vašu pomoć. Možda pomoć nije potrebna ili je nepoželjna.

Lična pitanja o invaliditetu ili njegovim uzorcima nemojte postavljati osobi sa invaliditetom ako s njom niste bliski.

Razgovarajte normalno, koristeći svakodnevne izraze, kao što su: „Vidimo se“; „Pozdravljam, idem dalje“; „Čujemo se“; i drge izraze, bez obzira na vrstu invaliditeta osobe sa kojom razgovarate.

U redu je koristiti izraze kao: „hodati pored“ ili „idemo da se prošetamo“, kada razgovarate sa osobom u kolcima. Ona to shvata kao izražavanje zamisli o kretanju u istom smeru. Nemojte se bojati pogrešnih reči.

Ne zaboravite da osobe sa invaliditetom imaju prednost u javnim ustanovama i svim drugim mestima. Čekajući u redu ustupite svoje mesto ili se zauzmite da teško pokretna osoba odmah dođe na red.

Od vas se ne očekuje da pokazujete sažaljenje prema osobama sa invaliditetom. Prema njima se ponašajte kao prema jednakima, jer one to i jesu.

U javnim prevoznim sredstvima ne koristite mesta označena za osobe sa invaliditetom, a kada su takva mesta zauzeta, ponudite svoje. Pomozite pri ulasku i izlasku iz sredstva javnog prevoza.

Nemojte maziti pse vodiče ili druge životinje koje pomažu osobama sa invaliditetom. One rade.

Nemojte ponižavati ili ponašati se zaštitnički prema osobi sa invaliditetom time što ćete je tapšati po ramenima ili glavi.

Prilagodite se osobi sa invaliditetom. Naravno u zavisnosti od težine  i vrste invaliditeta. Ukoliko osoba ne čuje, sporije govorite, kako bi mogla lakše da čita sa usana. Nije potrebno vikati. Ukoliko teško hoda, usporite i brzinu prilagodite osobi sa invaliditetom, ukoliko ne vidi, slikovitije joj objasnite ono o čemu govorite.

Ako razgovarate sa osobom koja ima poremećaj govora, pa nešto niste razumeli, ne pravite se da ste razumeli, nego zamolite tu osobu da vam ponovi.

Kada razgovarate sa osobom oštećenog sluha, prvo joj se okrenite, ne povisujte glas, i ne govorite joj u uvo. Ta osoba će razumeti vaše izraze lica, čitati sa usana ili koristiti pomoćnika da joj vaše reči prenese internacionalnim ručnim znacima. Možete koristiti i pisanje teksta, ako situacija to dozvoljava.

Оставите одговор