„Imam ruke – imam zanat“

0

Удружење слепих Сремска Митровица почело је са реализацијом пројекта под називом ,,Имам руке-имам занат“који се финансира од стране Министарства рада и социјалне политике Републике Србије.

Удружење слепих Сремска Митровица почело је са реализацијом пројекта под називом ,,Имам руке-имам занат“који се финансира од стране Министарства рада и социјалне политике Републике Србије. Циљна група су слепа и слабовида лица, чланови Удружења слепих, чланови удружења ,,Рукотворине“ чији је циљ неговање старих заната Срема и општа популација локалне заједнице.

Сврха овог пројекта је побољшање псохосоцијалне рехабилитације слепих и слабовидих особа и њихова интеграција у локалну заједницу; побољшање информисаности јавности о значају и важности инклузивних програма за особе са инвалидитетом.

Основне активности пројекта су: организовање креативних радионица ткања на разбоју и организовање продајне изложбе готових радова на крају пројекта.Радионице се одвијају у просторијама Удружења слепих, два пута недељно и трају по 3 сата, у укупном периоду од 5 месеци.

Коришћењем метода групног рада, кроз мешовите радионице слепих и слабовидих лица и популације локалне заједнице подстичемо, међусобно дружење корисника, активније коришћење слободног времена, излазак из куће и неминовне контакте са општом популацијом локалне заједнице, чиме се подстиче њихово стицање самопоуздања, социјална рехабилитација и интеграција у друштвене активности.

Такође, Удружење слепих Сремска Митровица у сарадњи са ХУ ,,Пријатељи“ из Сремске Митровице од 1. августа започело је са реализацијом пројекта Јавних радова финансиран од стране Националне службе за запошљавање града Сремска Митровица и локалне самоуправе  где је обезбеђен посао за два незапослена члана наше организације у периоду од пет месеци. Чланови су ангажовани на прикупљању података за израду социјалних карти слепих и слабовидих лица којих имамо на територији града Сремске Митровице и територији општине Шид.

Оставите одговор