Obnova Trgovačke škole u Hilandarskoj ulici

Krajem aprila počeli obimni radovi, a predviđeno je da budu završeni u julu iduće godine. – Biće potpuno rekonstruisana unutrašnjost objekta izgrađenog 1939. godine

Foto B. Vasiljević

Obnova Trgovačke škole smeštene na uglu ulica Cetinjske i Hilandarske uveliko je u toku. Počela je krajem aprila i prema podacima koji se nalaze na investicionoj tabli trebalo bi da radovi budu gotovi do 16. jula naredne godine. Za to vreme učenici ove škole nastavu pohađaju u Školi za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju i u školi Kralj Petar Prvi.

Rekonstrukcija i sanacija Trgovačke škole, završene pred sam početak Drugog svetskog rata, obimna je i predviđa obnavljanje cele unutrašnjosti, ali u okviru postojećih gabarita i sa uklanjanjem prepreka za osobe sa invaliditetom.

Znači, nije predviđeno da se menja spoljni izgled zgrade, niti da se povećava broj funkcionalnih jedinica. U planu je da se povećava kapacitet vodovodnih instalacija. Kako bi se omogućio ulaz u zgradu osobama sa invaliditetom, biće postavljena kosa platforma, a predviđena je i ugradnja lifta od prizemlja do potkrovlja.

U školi bi posle prostorne reorganizacije trebalo da bude 20 učionica opšte namene za tridesetak učenika, četiri učionice opšte namene za 15 učenika, pet specijalizovanih učionica za praksu, kabineti za informatiku…

Sve prostorije biće izmeštene na prvi sprat i neće ih biti u potkrovlju. U potkrovlju bi trebalo da budu prostorije za rad i odmor nastavnog osoblja. Iznad svečane sale biće izgrađena montažna galerija gde bi mogla biti biblioteka, čitaonica, a po potrebi galerija će moći da se koristi i kao deo svečane sale. Predviđeno je i da u školi budu opremljeni kabineti za fizičku aktivnost učenika, a u planu je i da se poveća zbornica.

Kada je reč o spoljnom izgledu zgrade, na uličnoj fasadi gde je veštački kamen, a poštujući preporuke Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, sa unutrašnjeg zida fasade biće postavljene mineralne termoizolacione ploče.

Investitor radova je gradski Sekretarijat za investicije.

Izgradnja ovog zdanja počela je 1934. godine. Novac za njega, u čast roditelja Nikole i Marije Naumović, kao zaostavštinu ostavila je Evgenija Kiki. Njen otac, ali i muž koji se takođe zvao Nikola bavili su se trgovinom. Palata Kiki završena je 1939. godine i u njoj se nalazila i trgovačka škola, ali i dom trgovačke omladine.

Bogata istorija Trgovačke škole počela je 1. oktobra davne 1843. godine. Tog oktobra Jovan Sterija Popović, tadašnji ministar prosvete, potpisao je akt o osnivanju Trgovačke škole opštine Beogradske i to na zahtev Manojla Solara, učitelja iz Zemuna, prvog zvaničnog osnivača ove škole. Oktobra prošle godine obeleženo je 180 godina od osnivanja Trgovačke škole.

Objavljeno: 14. 6. 2024.

Izvor: www.politika.rs

Autor: B. Vasiljević