Olimpijski dan u Hajd parku

U Hajd parku će u subotu biti organizovane trke za decu do četiri, osam i 12 godina, trka za osobe sa invaliditetom…

FOTO: OKS

Promoteri manifestacije bokserka Sara Ćirković i plivač Andrej Barna

Jubilarni Olimpijski dan, 30. po redu, biće održan prvog juna u Hajd parku u Beogradu od 12 časova, pod sloganom „Na korak do Pariza”.

Na konferenciji za medije povodom Olimpijskog dana u Srbiji, koji se inače tradicionalno organizuje u svim zemljama sveta povodom obeležavanja rođendana Međunarodnog olimpijskog komiteta, istaknuti su osnovni ciljevi događaja – promovisanje olimpijskih vrednosti, zdravog načina življenja, podsticanje na fizičku aktivnost u prirodi, kao i popularizacija olimpijskog pokreta i filozofije olimpijskog duha.

Uloga promotera Olimpijskog dana ove godine pripala je reprezentativki Srbije u boksu, šampionki Evrope Sari Ćirković i reprezentativcu Srbije u plivanju Andreju Barni, koji je u finalnoj trci na 100 metara slobodnim stilom na Svetskom prvenstvu u Dohi zauzeo šesto mesto.

– Olimpijski dan je sjajna prilika da se okupimo u prirodi, u društvu porodice i prijatelja i zajedno bavimo fizičkom aktivnošću – istakao je generalni sekretar OKS Đorđe Višacki.- Ovogodišnji Olimpijski dan je posebno važan, jer je u znaku priprema za OI u Parizu i predstavlja priliku da se dodatno motivišu građani da pruže podršku našim sportistima na najvećoj sportskoj smotri.

Zahvalio se partnerima OKS na podršci u organizaciji Olimpijskog dana i pozvao zainteresovane da se u subotu priključe druženju u Hajd parku.

– Ponosni smo na dugogodišnju saradnju sa OKS i što na taj način negujemo olimpijske vrednosti i pružamo podršku našim sportistima na putu ka velikim uspesima. Njihovi vrhunski rezultati motivišu nas da i mi u okviru našeg poslovanja uvek težimo novim pobedama. Ove godine naš brend ambasador je naša mlada i izuzetno uspešna atletičarka Angelina Topić i nama je velika čast što ćemo joj biti podrška u pripremama za predstojeće OI – rekao direktor marketinga kompanije iz Crvenke Aleksandar Poznanić.

Reprezentativka u tekvondou Tijana Bogdanović, srebrna na OI u Rio de Žaneiru i bronzana na OI u Tokiju, obratila se prisutnima u ime sportista:

– Olimpijski dan je divna prilika da se svi okupimo i porodično uživamo u sportskim aktivnostima u prirodi. Upravo iz tog razloga pripremljene su trke za različite uzraste. Shodno tome, svi koji se nađu u Hajd parku u subotu moći će da izaberu trku po svojoj meri. Pozivam sve da sa svojim porodicama i prijateljima dođu u Hajd park u subotu, uživaju u druženju i pruže podršku našim sportistima za predstojeće takmičenje na OI u Parizu.

Koordinator za promociju olimpijskih vrednosti u OKS Mirjana Ivković predstavila je program aktivnosti koje očekuju učesnike na Olimpijskom danu. U Hajd parku će u subotu biti organizovane trke za decu do četiri, osam i 12 godina, trka za osobe sa invaliditetom, trka zadovoljstva na 3.800 metara, kao i porodična i štafetna trka. U štafetnoj trci učestvovaće štafeta OKS i kompanije članice sponzorskog pula OKS. Biće promovisana i mobilna aplikacija za vežbanje „TreninGo”.

– Ovom prilikom biće najavljen i „TreninGo” izazov pod nazivom „Trči cela Srbija” tokom kojeg će se Olimpijski dan obeležiti širom naše zemlje. Korisnici aplikacije će imati priliku da izaberu trku po svojoj meri, trku na pet kilometara, na deset ili 21. Najbržih 20 učesnika (deset muških i deset ženskih) u svakoj trci biće nagrađeni majicom i diplomom Olimpijski dan. Pripremili smo i posebne nagrade za najbolja vremena, kao i za kategorije iznenađenja. Izazov će trajati od prvog do 23. juna – saopšteno je iz OKS.

OKS će kao i prethodnih godina za sve učesnike da obezbedi majice Olimpijskog dana. Najmlađi učesnici dobiće učesničke diplome sa potpisima predsednika Međunarodnog olimvpijskog komiteta i Olimpijskog komiteta Srbije.

Objavljeno: 30. 5. 2024.

Izvor: www.zurnal.rs

Autor: Lj. P.