„HELP HENDIKEP“ ZA PRISTUPAČNU SRBIJU Predstavljena aplikacija za unapređenje kretanja osoba sa invaliditetom

Danas j(24. maja )e u Privrednoj komori Srbije predstavljena aplikacija „Help hendikep“

Foto: Alo/Milica Vučković

Ovom prilikom upućen je poziv kompanijama da unosom podataka podrže razvoj aplikacije

Danas je u Privrednoj komori Srbije predstavljena aplikacija „Help hendikep“ koja pruža jedinstvenu bazu pristupačnih lokacija, bilo da je reč o institucijama, kompanijama i udruženjima, sa ciljem da unapredi svakodnevnu mobilnost osoba sa invaliditetom i njihovu uključenost u društvene aktivnosti. 

Autor aplikacije Miloš Resanović kazao je da ga je podatak da u Srbiji živi 700.000 osoba sa invaliditetom motivisao da napravi aplikaciju koja će im pomoći.

Aplikacija „Help hendikep“, kako je dodao nudi nalaženje lokacija prilagođenih osobama sa invaliditetom na celoj teritoriji Srbije, na kojoj se nalaze razne vrste objekata – od zdravstvenih ustanova i centara lokalne samouprave, preko raznih institucija do hotela, ugostiteljskih objekata, apoteka, benzinskih pumpi, prodavnica i tržnih centara.
On je naveo da korisnik može da pretražuje lokacije po nazivu, ali i da odabere grad u kome pretražuje i odabere kategoriju lokacije, kao i da izabere neophodne karakteristike lokacije.
„Aplikacija nudi ime firme ili institucije, adresu lokacije, sliku objekta, najbližu putanju do objekta, kilometražu do tamo i vreme potrebno da se stigne automobilom do izabrane lokacije“, kazao je Resanović.
U izjavi za ALO! tvorac ove aplikacije istakao je da je bilo izazova napraviti ovakvu aplikaciju jer je zamilšljena da bude neprofitabilna.

– Pored svog posla, svo slobodno vreme sam posvetio razvoju aplikacije. Ideja je da što više kompanija shvati koliko je važno da se njihove pristupačne lokacije nađu na mapi, ali i društveno odgovornim građanima da mogu potpuno besplatno da unesu aplikaciju i potpuno besplatno učine Srbiju pristipačnijom svim našim sugrađanima. 

Aplikacija, razvijena u saradnji sa Centrom za digitalnu transformaciju PKS, je besplatna i omogućuje brz pristup informacijama o pristupačnim lokacijama u čitavoj Srbiji.

On je istakao da će Centra za digitalnu transformaciju PKS i dalje biti otvoren za ovakve inicijative i poručio da se od strane PKS možete dobiti konkretnu pomoć u povezivanju sličnih ideja sa privredom, kako bi što pre dobile svoju praktičnu primenu.

Objavljeno: 24. 5. 2024.

Izvor: www.alo.rs

Autor: Milica Vučković

„HELP HENDIKEP“ ZA PRISTUPAČNU SRBIJU Predstavljena aplikacija za unapređenje kretanja osoba sa invaliditetom – www.alo.rs