„Svet mogućnosti” o životu osoba sa razvojnim teškoćama

Reč je o osobenom scenskom rukopisu koji se bavi životom dece sa invaliditetom, ali i životima njihovih porodica, svakodnevicom, izazovima sa kojima se susreću

Foto: M. Erdelji

Premijerni susret kompleksne predstave „Svet mogućnosti” autora i reditelja Harisa Pašovića sa publikom zakazan je za subotu uveče, 6. aprila od 19.30 sati na sceni „Pera Dobrinović” Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Reč je o osobenom scenskom rukopisu koji se bavi životom dece sa invaliditetom, ali i životima njihovih porodica, svakodnevicom, izazovima sa kojima se susreću.  Umetnički tim čine i kompozitor Dino Šukalo, scenograf Ivana Jančić, koreografkinja Larisa Lipovac.

Stručnu podršku tokom višemesečnog projekta autorskom i glumačkom timu pružale su i predstavnice ŠOSO „Milan Petrović”: pomoćnik direktora Svetlana Bašević i psiholog Maja Kukobat, koje su bile prisutne i na prvoj čitalačkoj probi. Prema rečima Harisa Pašovića, put od ideje do realizacije bio je dug, a SNP je od samog početka izrazilo veliki interes i želju za ovim projektom, koji će svet osoba sa invaliditetom učiniti vidljivijim.

– Glumci, umetnički saradnici i ja radimo na ovom materijalu godinu dana. Radeći na predstavi „Za šta biste dali svoj život” počeli smo da razmišljamo šta je sa onim ljudima koji imaju tako otežan život, a ipak oni žive, njihovi roditelji se bore za njih, institucije se bore za njih… i to je bio prvi korak. Dakle, naš prvi kontakt sa školom „Milan Petrović” bio je još 2016. godine. I onda je dugo trebalo dok smo razvili koncept, pronašli produkcione okolnosti i evo sada, posle osam godina, smo u završnoj fazi ovog projekta, kaže Pašović i dodaje:

– Proveli smo neko vreme u radu sa institucijama za osobe sa razvojnim teškoćama u Budvi i Sarajevu. Rad sa osobama sa autizmom i cerebralnom paralizom, njihovim porodicama i sa stručnjacima, neopisivo je iskustvo. Odrastao sam u Sarajevu u blizini škole za osobe sa razvojnim teškoćama. Svet ovih osoba, u tom slučaju su bili moji vršnjaci, uvek je bio prisutan u mojoj svakodnevici, jer su njih roditelji dovodili svakog dana u školu. Mi smo se pozdravljali sa njima, a ta bi deca ponekad dolazila do naših kuća. Mogu da kažem da je to, na jedna prirodan način, bilo ono što danas zovemo „inkluzijom”. U komšiluku smo takođe imali porodicu u kojoj su majka i otac bili nemi, a deca su mogla da govore. Još jedan komšija je imao hendikep, imao je kraću nogu.

Ta moja ulica je, kako kaže, bila zaista mikro svet, tu su takođe živeli ljudi različitih nacionalnosti; zatim neke su porodice bile bogatije, a neke siromašne; živeo je tu čak i jedan džeparoš, a sa Trebevića, ujutro su seljanke donosile sveže mleko. Mislim da je ta raznovrsnost u mnogome oblikovala moj pogleda na svet. Dugo sam nosio ideju da napravim predstavu o životu osoba sa razvojnim teškoćama. To je jedan poseban, fascinantni univerzum. „Svet mogućnosti” nije aktivistička predstava, naš zadatak je nešto drugačiji. Želeo sam da proniknem u prirodu tog sveta: ne samo socijalnu i psihološku, nego i metafizičku.

U predstavi „Svet mogućnosti” igraju: Gordana Đurđević Dimić, Lidija Stevanović, Sanja Ristić Krajnov, Jelena Antonijević, Mina Pavlica, Marija Feldeši, Milan Kovačević, Marko Savković, Vukašin Ranđelović, Aljoša Đidić, Aleksandar Sarapa, Rade Perović.

Objavljeno: 3. 4. 2024.

Izvor: www.politika.rs

Autor: Borka Golubović-Trebješanin

O tome i na:

ИНТЕРВЈУ: ХАРИС ПАШОВИЋ, РЕДИТЕЉ Свет могућности – www.dnevnik.rs

“Svet mogućnosti” autora i reditelja Harisa Pašovića na sceni SNP-a (AUDIO) – www.rtv.rs

„СВЕТ МОГУЋНОСТИ” ХАРИСА ПАШОВИЋА У СНП-У Антички идеали са инвалидитетом – www.dnevnik.rs

Haris Pašović: „Dokle god se budemo igrali, dotle će nam pozorište ostati u potrebi” – www.hocupozoriste.rs