NOVA ULAGANJA U MODERNIZACIJU LESKOVAČKOG PRIHVATILIŠTA ZA ŽENE I DECU ŽRTVE PORODIČNOG NASILJA Da sigurne kuće budu dostupnije

Prihvatilišta za žene i decu žrtve nasilja biće unapređeni dodatnim ulaganjem…

foto: GU Leskovac

KAPACITETI Prihvatilišta za žene i decu žrtve nasilja biće unapređeni dodatnim ulaganjem – donacijom opreme, nameštaja i obukom zaposlenih. Ukupna vrednost planiranih aktivnosti iznosi 29.000 evra, od kojih će Kancelarija nemačke humanitarne organizacije ASB pokloniti veći deo iznosa, a učešće leskovačke lokalne samouprave biće 6.000 evra.

Radi se o projektu „Ujedinjeni protiv nasilja u porodici na Zapadnom Balkanu – Regionalna saradnja i podrška sigurnim kućama za žrtve nasilja u porodici“.

– Naš zajednički krajnji cilj je da obezbedimo bolji pristup i usluge žrtvama nasilja u porodici, ali i razvoj prekogranične saradnje u ovom sektoru. Smatramo da će se na taj način obezbediti razmena iskustava neophodna za dugoročni razvoj. U Srbiji će se ovim projektom unaprediti kapaciteti tri sigurne kuće – istakao je Gordan Velev, direktor Kancelarije ASB za Srbiju, koji je ugovor o zajedničkom ulaganju potpisao sa Lidijom Dimitrijević, zamenicom gradonačenika Leskovca.

Istučući da se u gradu na Veterici, iz godine u godinu povećava iznos sredstava namenjenih socijalnoj zaštiti, ona je precizirala da je lokalna samouprava za ovu veoma važnu oblast ove godine opredelila 482 miliona dinara, 70 miliona više u odnosu na lane, a samo za rad Sigurne kuće godišnje izdvaja 15 miliona dinara.

Uz zahvalnost Nemcima na značajnoj donaciji, Predrag Momčilović, direktor Centra za socijalni rad u Leskovcu, istakao je da će deo ovih sredstava biti uložen u instaliranje rampe, posle čega će ovdašnja Sigurna kuća bila dostupna i osobama sa invaliditetom.

Inače, tokom dve decenije postojanja, kroz ovaj objekat prošlo je oko 700 žrtava porodičnog nasilja sa područja čitavog Jablaničkog okruga.

Objavljeno: 25. 3. 2024.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: Igor Mitić