NESVAKIDAŠNJA INOVACIJA TALENTOVANE EKIPE OŠ „KRALJ ALEKSANDAR PRVI“ U POŽAREVCU Hari Poter i „Šah na glas“

Učenici osmoletke „Kralj Aleksandar Prvi“, na državnom takmičenju u Šapcu osvojili su prvo mesto za inovativni projekat „Šah na glas“…

UČENICI osmoletke „Kralj Aleksandar Prvi“, na državnom takmičenju u Šapcu osvojili su prvo mesto za inovativni projekat „Šah na glas“, te se plasirali za regionalno nadmetanje, 16. marta u Sloveniji, koje je i kvalifikaciono za svetsku smotru.

– Požarevačka ekipa ima deset članova, a Iva Salapura, Iva Kočev, Kosta Todić, Đorđe Trajković, Marko Tepavac, Viktor Lisovski, Pavle Stanojlović, Stefan Tadić, Vukašin Stojićević i Sergej Popovčević za ovaj nastup pripremali su se pola godine, po dva-tri sata dnevno, ali bez izostajanja sa nastave – ponosan je direktor pomenute škole, Goran Seger, precizirajući da su učenici „Šah na glas“ osmislili inspirisani Harijem Poterom, kada su shvatili da tako nešto niko još nije napravio.

U đačkoj inovaciji, saznajemo, šahovske figure ne pokreće ruka, već glas, pa je igra dostupna i osobama sa invaliditetom. „Kretanje“ po tabli pomoću senzora, magneta, matične ploče i glasa – po rečima Marije Kostić, nastavnice matematike i mentora školske ekipe – značiće i iskusnijim šahistima koje muči Parkinsonova bolest.

– Da bi se inovacija „Šah na glas“ kompletno realizovala potrebno je oko 1.500 evra za nabavku materijala, a tu su i troškovi puta i boravka u Sloveniji. S obzirom na želju da podržimo ovu talentovanu decu, lokalna samouprava će platiti sve što je neophodno – najavio je prvi čovek Požarevca, Saša Pavlović.


Konkurencija

POŽAREVAČKI đaci bili su nominovani i za robot-dizajn, ali se – od ukupno četiri predviđena – jednoj ekipi može dodeliti samo jedan pehar. Ipak, posle četiri faze takmičenja, u ukupnom plasmanu osvojili su drugo mesto, kao najmlađi među tri najbolja tima, jer su prvo i treće mesto osvojili srednjoškolci.


Objavljeno: 29. 2. 2024.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: D. Novković