Photo By MTomic

Do 10. aprila otvoren je konkurs za kratkometražne filmove na temu invaliditeta za 22. Međunarodni filmski festival Uhvati film. Svi selektovani filmovi biće prikazani na ovogodišnjem izdanju Uhvati film u Novom Sadu i ući će u uži izbor za prikazivanje na narednim izdanjima Uhvati film festivala u Rijeci, Kotoru i Banjaluci.

Filmovi treba da imaju makar jednog aktera osobu sa invaliditetom (nije nužno da film govori o invaliditetu), podstiču na razmišljanje, ali ujedno da budu, inovativni i filmski kvalitetni. U selekciju ulaze samo ostvarenja do 30 minuta, najmanje DVD kvaliteta, koja imaju titl na SR/HR/BiH/CG odnosno na engleskom jeziku. Filmovi koji promovišu invalidnost kao bolest/tragediju/kaznu od boga, koji podržavaju stereotipe o osobama sa invaliditetom, koji na senzacionalistički način govore o invaliditetu i izazivaju patetiku, NEĆE biti razmatrani.

Prijave se šalju putem interneta: platformi na kojima je otvoren konkurs za 22. Uhvati film  (Filmfreeway,  FesthomeCLICKFORFESTIVALS) ili na mejl uhvatifilm@gmail.com. Za prijave na mejl potrebno je dostaviti i: popunjen prijavni formular, biografiju, 2 fotografije iz filma, dijalog listu u .srt formatu i trejler (ako postoji).

Konkurs je regionalni – jedinstven za sva četiri izdanja Uhvati filma. Stručni žiri iz domena filma i invalidnosti selektovaće filmove za Uhvati film Novi Sad, koji će ući u uži izbor za prikazivanje na narednim Uhvati film izdanjima u Rijeci, Banjaluci i Kotoru! Postoji mogućnost da filmovi, budu izabrani i za druge dodatne programe Uhvati film brenda: edukacije po školama, projekcije namenjene deci i filmske karavane duž regiona.

Uhvati film jedini je regionalni filmski festival o invalidnosti, ali i najpristupačniji filmski festival u regionu. Održava se sa ciljem afirmacije domaćih i inostranih igranih, dokumentarnih i animiranih filmova, čiji su akteri osobe sa invaliditetom, kao i promocije mogućnosti i izazova osoba sa invaliditetom (sa posebnim osvrtom na višestruko marginalizovane grupe) kroz umetnost.

Više detalja, možete naći i na zvaničnom sajtu Festivala.

Marijana Ramić

koordinatorka pr aktivnosti

Tel. 064-33-40-139

pr.uhvatifilm@gmail.com; http://uhvatifilm.org/

Izvor: Uhvati film festival (www.pr.uhvatifilm@gmail.com)