НОВОСАЂАНИ ПОКРЕНУЛИ ИНИЦИЈАТИВУ Ево колико паркинг места за возила особа са инвалидитетом постоји у граду

Прошле године укупно су обележена 54 паркинг места за возила особа са инвалидитетом, па их тако на територији Града Новог Сада данас има укупно 459…

Фото: А. Чегар

Прошле године укупно су обележена 54 паркинг места за возила особа са инвалидитетом, па их тако на територији Града Новог Сада данас има укупно 459. Иако тренутно не постоји обједињен катастар паркинг места за возила ОСИ у нашем граду, већ се подаци налазе у три засебна, па је тако на посебним паркиралиштима (под наплатом) обележено 237, на општим (без наплате) има 80, док се у трећем катастру налази евиденција за 142 места за особе са инвалидитетом.

Становници различитих делова града имају и другачије потребе за паркирањем, што зависи од густине насељености, степена изграђености паркиралишта, као и степена моторизације становника. Паркинг места за возила ОСИ у највећем броју случајева обележавају се на иницијативу грађана, на месту које њима највише одговара, односно у близини пребивалишта. Уколико се услови испуне, обележена паркинг места за возила особа са инвалидитетом могу да користе само они који су од Канцеларије за особе са инвалидитетом исходовале одговарајућу налепницу и која се даје само прописаним категoријама.

– Према информацијама добијеним из ЈКП „Паркинг сервис” у 2023. години обележена су 54 паркинг места за возила особа са инвалидитетом. План за обележавање не постоји јер су уочене диспропорције између планерских локација и реалних потреба. Усвојен је модел обележавања паркинг места на иницијативу особа са инвалидитетом које су најчешће укључене у сам процес одлучивања и избора микролокације паркинг места – наводе из Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције.


На новим паркиралиштима десет места за инвалиде

Током претходне године Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције изградила је укупно 235 паркинг места, од чега је десет обележено за возила особа са инвалидитетом, и то код Дома здравља на Видовданском насељу, код Био-сенс института у продужетку Улице др Зорана Ђинђића, те у улицама Илариона Руварца и Краљевића Марка.


Они истичу да у појединим случајевима пројектанти Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције сами предвиђају обележавање тих места у складу са правилима пројектовања и грађења. Паркинг места се обележавају у складу са Правилником о саобраћајној сигнализацији хоризонталном сигнализацијом, односно стилизованим симболом инвалидских колица и шрафуром дела паркиралишта који служи за манипулацију приликом уласка-изласка из возила, као и вертикалном сигнализацијом, односно постављањем стуба носача, саобраћајним знаком „П” и допунском таблом са стилизованим симболом инвалидских колица.

Kада је реч о приградским насељима, у Петроварадину постоје четири места за возила особа са инвалидитетом, у Сремској Каменици три, у Ветернику два, а у Ковиљу, Руменки, Футогу, Кисачу и Будисави по једно место за особе са инвалидитетом.

Текст и фото: А. Чегар

Oбјављено: 21. 1. 2024.

Извор: www.dnevnik.rs

Аутор: А. Чегар