Februarska nagrada stonoteniserki Borislavi Perić Ranković

Borislava Perić Ranković (Foto S. Kovačević)

Novi Sad – Stonoteniserka sa invaliditetom Borislava Perić Ranković predložena je za dobitnicu Februarske nagrade Novog Sada za 2023. godinu, odlučeno je na jučerašnjoj sednici Komisije za obeležavanje praznika i dodelu priznanja grada. Predlog će biti upućen Skupštini grada Novog Sada, a konačnu reč daće odbornici na svečanoj sednici.

Februarska nagrada dodeljuje se kao društveno priznanje građaninu Novog Sada, povodom 1. februara – Dana grada. Tog dana 1748. godine, tadašnja varoš proglašena je slobodnim kraljevskim gradom, što mu je donelo carske privilegije i razvoj i naziv koji nosi danas.

Pored prestižne nagrade, skulpture golubice, predloženo je da novčani deo Februarske nagrade iznosi 130.000 dinara.

Inicijativu da priznanje dobije Borislava Perić Ranković podneo je Gradski sportski savez Novog Sada. Smatraju da joj društveno priznanje pripada za izuzetne rezultate u radu, najviša dostignuća i dela koja afirmišu ime i tradiciju, slavu i renome Novog Sada.

Borislava Perić Ranković rođena je 1972. godine, a stonotenisom počinje da se bavi 2001. Već 2004. godine stiže do prve medalje, bronzane ekipne. Od tada niže uspehe na svetskim meridijanima, osvajajući medalje, pojedinačno ili ekipno, na evropskim prvenstvima i takmičenjima.

Učestvovala je na čak četiri Paraolimpijske igre: u Pekingu 2008. godine osvaja srebro, 2012. u Londonu – srebro, u Rio de Žaneiru 2016 – zlato pojedinačno i srebrnu medalju ekipno, u Tokiju 2021. godine – bronzanu medalju ekipno.

Dobitnica je i  prestižnih priznanja, proglašena je za najbolju stonoteniserku sa invaliditetom na svetu 2015. godine, na ceremoniji u Lisabonu.

Kada se sa dve medalje vratila sa Paraolimpijskih igara u Riju – od kojih je jedna bila zlatna, za pojedinačni uspeh, nakon što je savladala protivnicu, izjavila je za „Politiku” kako „nije malo pobediti jednu Kineskinju, ali pobediti dve – to je prevelika stvar”.

Naime, Kina je u stonom tenisu jedna od sportskih velesila.

Vedra, danas 52-godišnja vrhunska sportistkinja, rođena je Bečejka. Živi i trenira u Novom Sadu, smatra da vrhunskog sporta nema bez velikog rada i odricanja, ali i dobrih uslova za treninge, te podrške porodice. Nesreću, zbog koje ima invaliditet, doživela je 1994. godine u stolarskoj firmi u kojoj je radila. Tada je imala 22 godine, a kasnije je postala majka i dospela do svetskog vrha u sportu.

Novi Sad joj je već dodeljivao svoja najviša priznanja. Za 2021. godinu ponela je Oktobarsku nagradu Novog Sada.

Objavljeno: 19. 1. 2024.

Izvor: www.politika.rs

Autor: S. Kovačević