DA LI MOŽE DA LAJE I ČUVA KUĆU?! Prvi robo-pas napravljen na Fakultetu tehničkih nauku u Čačku: U toku je njegova „dresura“ (FOTO)

Ovo je Bobi prvi robo pas nastao na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku

Veštačka inteligencija, sve je popularnija u gradu na Moravi, a to, ovih dana potvrđuju studenti i profesori sa Fakulteta tehničkih nauka u Čačku, koji su osmislili robo psa i nazvali ga Bobi.

– Psa, kog smo napravili i potkovali veštačkom inteligencijom, nazvali smo Bobi. Robota smo pravili od četiri do pet dana, bilo je zahtevno. Pas Bobi još uvek ne laje, u toku je dresura na kojoj radimo i za sada smo još uvek fokusirani samo na njegovo kretanje i na neke akrobacije koje izvodi – rekli su za „RINU“ studenti Fakulteta tehničkih nauka koji su psa i kreirali zajedno sa svojim profesorima.

„Naši studenti rade i na primeni glasovnih komandi“

Da li mora svaki dan u šetnju i da li Bobi može da čuva kuću poput pravih pasa otkrio je prof. dr Vladimir Mladenović. Pre svega, ona je naglasio da su u budućnosti moguće brojne primene ovog robo psa.

– Najpre bih napomenuo da naši studenti ovde na fakultetu rade različite projekte, integrišući različite tehnologije, ovo je jedan od interesantnih projekata na kome oni rade. To je integracija robotizacije i veštačke inteligencije, konkretno na ovom primeru, naši studenti trenutno razvijaju jedan algoritam gde primenjuju veštačku inteligenciju na taj način što će sve komande koje trenutno ručno sprovode preko telefona prevesti tako da mogu da se daju i preko glasa – pojasnio je Prof. dr Vladimir Mladenović.

On je istakao da će ovakvi roboti imati veoma veliku primenu u humanoidnoj robotici, posebno za osobe sa invaliditetom, odnosno kod ljudi kojima je potrebna pomoć, da im se nešto donese, da izvrše neku komandu, ili naredbu.

– Ovi roboti će biti jedinstveni i po tome što će imati svog vlasnika. Mi ćemo i dalje nastaviti u tom pravcu da za ljudske potrebe, zaista razvijamo konkretne projekte koji mogu čoveku da pomognu – zaključio je Prof. dr Mladenović.

(Rina)

Objavljeno: 10. 12. 2023.

Izvor: www.blic.rs