Ugroženost žena je globalni problem

U Srbiji je ove godine smrtno stradalo 27 žena, a među njima je najviše žrtava partnerskog i porodičnog nasilja

Prema podacima Ujedinjenih nacija, lane je u svetu ubijeno oko 89.000 žena i devojčica, što je najviše u poslednje dve decenije. U Srbiji je ove godine smrtno stradalo 27 žena, a među njima je najviše žrtava partnerskog i porodičnog nasilja.

Brankica Janković – „Sprečavanje rodno zasnovanog nasilja zahteva stalno sagledavanje stanja i hitno reagovanje na najmanju pukotinu u sistemu zaštite i prevencije.“

Prema dostupnim podacima, ove godine je u Srbiji ubijeno 27 žena, a u prethodnih 10 godina više od 300. Najveći broj femicida dogodio se na mestu u kom bi one trebalo da budu najsigurnije – u porodičnom domu, saopštila je juče Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Ona je najavila i početak globalne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, koja će do 10. decembra različitim aktivnostima ukazivati na ovaj veliki problem.

Kako je navedeno u saopštenju Jankovićeve, sprečavanje rodno zasnovanog nasilja zahteva stalno sagledavanje stanja i hitno reagovanje odgovarajućim merama na najmanju pukotinu koja se pojavi u sistemu zaštite i prevencije.

„Donošenjem propisa pokazali smo spremnost da se uhvatimo ukoštac sa ovim problemom, ali jednom doneti zakonski okviri, strategije i protokoli nisu dovoljni. Pravo mora da prati život efikasnim odgovorima na počinjeno nasilje i na nove izazove i okolnosti”, istakla je Jankovićeva, a preneo Tanjug.

U saopštenju se navodi da je ova institucija uputila nekoliko inicijativa jer smatra da bi se značajno doprinelo poboljšanju položaja žrtava izmenama Krivičnog zakonika u pogledu definicije seksualnog nasilja zasnovane na konceptu nepostojanja pristanka, propisivanjem posebnog dela zbog zloupotrebe i objavljivanja snimaka polno eksplicitnog sadržaja, ali i uvođenjem obaveze da nadležni u svim slučajevima obaveste žrtvu rodno zasnovanog i porodičnog nasilja o otpuštanju osuđenog ili njegovom bekstvu iz zatvora.

Iz kancelarije poverenice za zaštitu ravnopravnosti naveli su da je, prema podacima Ujedinjenih nacija, lane u svetu ubijeno najviše žena i devojčica u poslednjih 20 godina – oko 89.000. Nasilje u Srbiji trpe žene iz različitih društvenih grupa, a u dodatnom riziku su starije žene, Romkinje i žene sa invaliditetom.

Nepoverenje u institucije

Na ovu temu, u razgovoru za RTS, (AŽC) navela je da se njenom centru često obraćaju žene koje u institucijama nisu naišle na adekvatan odgovor.

„Kada prijavite nasilje, a dobijete povratnu informaciju u kojoj vam kažu da niste žrtva nasilja, i da vam treba dosta dokaza, to obeshrabruje žene da prijave nasilje, izjavila je juče za RTS Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra, istakavši da se ovoj nevladinoj organizaciji često obraćaju žene koje u institucijama nisu naišle na adekvatnu zaštitu.

„Zabrinjava da, od ukupnog broja žena koje su stradale, samo je u četiri slučaja i ranije bilo prijavljeno nasilje. A kada se posle čitaju novinski članci o tim tragedijama, vidi se da su svi u okruženju žrtve znale za nasilje”, istakla je Macanovićeva.

Objavljeno: 26. 11. 2023.

Izvor: www.politika.rs

Autor: V. F.