ДР ВЕСЕЛИН БОЈАТ, ДИРЕКТОР ДОМА ЗДРАВЉА НОВИ САД Поносни на скрининг програме које радимо

Новосадски Дом здравља је највећи у овом делу Европе. Имају 1.600 запослених, а пружају око осам милиона услуга годишње.

– Поносан сам на скрининг програме које радимо, јер је то основни задатак и темељ здравствене заштите. Радимо скрининг на рак плућа, дебелог црева, рак грлића материце. Раде се и превентивни мамографски прегледи и свака пета жена у Србији која је урадила мамографију учинила је то у Новом Саду, а свака седма жена скрининг рака грлића материце. Први смо почели да вакцинишимо против хуманог папилома вируса – истакао је директор Дома здравља „Нови Сад” др Веселин Бојат и напоменуо како је Град Нови Сад пуно уложио у изградњу и обнову амбуланти.

Како наводи, до краја ове године требало би да буде завршена амбуланта на Видовданском насељу, а у претходном периоду је реновирана амбуланта на Лиману и направљена на Адицама.

– Имамо и стоматолошку столицу намењену за особе са инвалидитетом. Инвалидска колица „уђу” у стоматолошку столицу и она се тада фиксира – навео је др Бојат.

Напомиње и да је Дом здравља зачетник идеје о очувању Алмашког краја, те да је објекат у Алмашкој улици био руиниран.

– Уз разумевање Града, ми смо тај објекат реновирали. У њему је сада Центар за подизање свести о репродуктивном здрављу, што је уникатно. Превенција је важна и ми тражимо и да се на примарном нивоу ради снимање на остеопорозу.

Имамо 88 стоматолога који на терет Републичког фонда за здравствено осигурање раде са децом, трудницама и старим људима.

– Недавна најава министарке здравља др Данице Грујичић да зубари у државним амбулантама треба да примају и остале грађане, односно одрасле, зависи од РФЗО – казао је др Бојат.

Љ. Петровић

Objavljeno: 16. 11. 2023.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: Lj. Petrović