Spajaju dve specijalne škole – roditelji i nastavnici nezadovoljni

Dvorište škole „Bubanj” (Foto T. Todorović)

Niš – U Nišu je nedavno pokrenuta inicijativa o spajanju dve specijalne obrazovne ustanove – Škole za osnovno i srednje obrazovanje ”Carica Jelena” i Specijalne škole „Bubanj”, što je izazvalo nezadovoljstvo roditelja dece ometene u razvoju, ali i zaposlenih.

Roditelji dece ometene u razvoju ili sa vidnim vrstama invaliditeta ističu da će se spajanje dve ustanove, koje postoje i samostalno dobro rade više decenija, loše odraziti na obrazovanje njihove dece. Oni otvoreno izražavaju sumnju da je ova ideja pokrenuta iz samo jednog razloga – da se obezbedi prostor za Fakultet umetnosti Univerziteta u Nišu. Ovaj fakultet, koji realizuje proces nastave i vežbi na više lokacija u gradu, navodno bi dobio na korišćenje prostor i objekat škole „Carica Jelena”.

Nastavnici i ostali zaposleni u školama navode da kapaciteti škole „Bubanj” (u slučaju da se oslobodi prostor škole „Carica Jelena” i preda drugom korisniku) nisu dovoljni i adekvatni za rad zajedničke ustanove. Navodi se i da je nelogično organizovanje nastave u dve smene, kao i neće biti lako rešiti probleme različitih profila obrazovanja za srednje škole koji „pokrivaju” širok spektar smetnji kod dece. I, svakako, mnogi strahuju da će ostati bez posla.

U gradskom rukovodstvu, međutim, smatraju da nema razloga za proteste. O spajanju škola neće se odlučivati u Nišu, već u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, a grad će pružiti svaku vrstu pomoći. U rukovodstvu Niša takođe kažu da niko neće ostati bez posla. U slučaju postojanja tehnološkog viška, tvrdi se, oni za koje u zajedničkoj ustanovi ne bude posla, preći će u druge škole u Nišu.

Posebno se ističe u rukovodstvu Niša da je odavno planirano da Specijalna škola „Bubanj” postane Centar za opsluživanje roditelja i dece sa smetnjama u razvoju sa šireg područja gde sličnih ustanova nema. Jedan od argumenata je da se država Srbija odlučila za inkluzivno obrazovanje po standardima Evropske unije. A to, u krajnjem, treba da bude dobro i za decu, koja pohađaju specijalne škole, ali i za njihove roditelje.

Objavljeno: 2. 11. 2023.

Izvor: www.politika.rs

Autor: Toma Todorović