ВИКЕНД ЕВРОПСКОГ ГОЛБАЛА У НИШУ

Предстојећег викенда, у петак 22. суботу 23. и недељу 24. септембра у Спортској хали Мика Антић одржаће се Nis Grand Prix 2023. турнир у организацији Спортског удружења „Голбал Наис“ и Европске асоцијације голбал клубова, кровне организације за клубски голбал у Европи.
Ово је први турнир европског ранга који се икада организује у Србији…

Предстојећег викенда, у петак 22. суботу 23. и недељу 24. септембра у Спортској хали Мика Антић одржаће се Nis Grand Prix 2023. турнир у организацији Спортског удружења „Голбал Наис“ и Европске асоцијације голбал клубова, кровне организације за клубски голбал у Европи.
Ово је први турнир европског ранга који се икада организује у Србији…
Голбал је параолимпијски спорт за слепе и слабовиде, игра се звучном лоптом на димензијама одбојкашког терена, а специфичан је по томе што сви играчи, безобзира на то да ли имају или немају остатке вида, морају носити тамне маске преко очију јер се голбал игра искључиво на
основу чула слуха и додира.

У петак 22. суботу 23. и недељу 24. септембра у спортској хали „Мика Антић“ у Нишу, биће одржан Grand Prix Niš 2023. турнир у голбалу, спорту за слепе и слабовиде.

Турнир организује Спортско удружење „Голбал Наис“ из Ниша и Европска асоцијација голбал клубова, кровна организација клубског голбала у Европи.

Поред Ниша који је домаћин трећег по реду квалификационог турнира, домаћинство ове године имали су Рошток из Немачке и Утрехт из Холандије, а завршни турнир играће се у Шведској у новембру. На турниру у Нишу играће екипе из Финске, Холандије, Немачке, Грчке и Србије.

„До пре пет година голбал се у Нишу никада није играо. Захваљујући Факултету спорта и физичког васпитанја Универзитета у Нишу основали смо клуб који већ пет година остварује завидне успехе у голбалу. Иза нас су бројне награде од титуле првака државе, преко бројних медаља с турнира у региону, па све до титуле вицешампиона с европског турнира „Малме опен“.

Од самог нашег постојања сваке године организовали смо међународни турнир „Ниш опен“ који је окупљао голбал тимове из региона. Била је то добра прилика да се припремимо за организацију турнира на једном вишем нивоу и покушамо да у Србију и наш град доведемо европске тимове, европски голбал и пронађемо своје место међу клубовима из Европе. Морам признати да организација једног оваквог турнира носи са собом огромну одговорност, али и задовољство јер радимо нешто што је постало део нас, нешто чиме се поносимо и што сваке године надограђујемо“, наводи Стефан Мићићеловић, тренер нишких голбалиста.

„Захвални смо Европској асоцијацији голбал клубова која нам је указала поверенје и од свих пристиглих кандидатура одабрала Ниш за домаћина једног оваквог турнира. Захвални смо и Моззарт фондацији која нас је одмах подржала, компанији Књаз Милош која нам већ другу годину заредом излази у сусрет и компанијама Bavako d.o.o. I Okov.rs  који су обезбедили материјал неопходан за голбал. Велику захвалност дугујемо и Граду који нам пружа финансијску подршку и који нам је у рекордном року обезбедио салу за одржавање турнира, Факултету спорта и физичког васпитања и свим волонтерима који ће бити укључени у организацију читавог догађаја“,  изјавио је председник удружења, Стефан Стевановић.

Позивамо све нишлије и јужњаке да у петак између 16.30 и 20.30, суботу између 09.00 и 20.00, и недељу између 09.00 и 14.00, дођу у Спортску халу Мика Антић, поведу клинце, пријатеље, родбину, науче шта је голбал, колико може бити динамичан и забаван и пруже нам подршку да остваримо што бољи резултат на турниру. Потребни су нам људи, навијачи, потребно је да целој европи покажемо гостопримство и жар југа. Потребна нам је подршка са трибина јер ћемо тако удружени послати најлепшу слику из нашег града, сагласни су из нишког тима.

Izvor: Goalball Club Nais (goalballnais@gmail.com)