ЧИТАЈУ КЊИГЕ ЗА СЛЕПЕ КОЛЕГЕ: Студенти ФПН-а показали хуманост у регионалном пројекту

Фото: Н. Скендерија

СЛЕПИ и слабовиди студенти Факултета политичких наука убудуће ће лакше учити и студирати захваљујући њиховим колегама – Андреи Икодиновић, Вањи Малешевић и Николи Трбојевићу. Под менторском „палицом“ професорке Александре Угринић, а у оквиру регионалног пројекта Унеска и ФПН – „Млади за инклузију, једнакост и поверење“, они су одлучили да снимају аудио-књиге за своје колеге. На позив за читаче пријавило се више од 130 волонтера.

Током посете ове младе, хумане екипе нашој редакцији сазнајемо да су желели да нешто унапреде на факултету. Заједно са менторком дошли су до закључка да је најбоље да нађу начина да помогну слепим и слабовидим студентима. Убрзо су, кроз разговор, сазнали да су им највећи проблем уџбеници. Информисали су се и како је на страним универзитетима. Били су шокирани када су сазнали да осим аудио-књига, страни студенти имају и могућност да бирају акценат на коме ће им читати, да ли ће глас бити мушки или женски…

– Најпре смо размишљали о дигиталном формату, па да софтвер чита – прича Вања. – Али, то је мало теже, мора да буде оригинал књига, да ништа није подвучено или издвојено маркером. Онда смо се одлучили за аудио-књиге, како би слепим и слабовидим колегама било разумљивије и лакше да се припреме. Преко „Инстаграма“ смо позвали људе да дођу. Одзив је био одличан, дошло је више од 130 волонтера за читање.

Први су испред микрофона сели будући новинари читајући књигу из социологије. Како је реч о огромном штиву, радиће се и током лета, јер треба времена. Брзина читања, снимања, осим техничких могућности, зависи и од тога када су волонтери слободни, од дужине књиге.

– Иако иде мало спорије због ограничених могућности, битно је да је кренуло. Желимо да успемо и завршимо све – каже Андреа. – Недостаје нам техничка подршка, јер имамо само један студио у ком снимамо. Трајаће сигурно месецима, али ћемо помоћи неким следећим генерацијама које упишу факултет. За тако велики број волонтера недостаје нам простор у коме би могли да се организујемо. Да поједине колеге не би месецима чекале да дођу на свој ред за читање.

Никола објашњава да је идеја да „књига“ буде упакована као аудио-формат мп3, уз могућност да се одвоје делови по поглављима и да то све буде у оквиру једног фолдера. Са управом Факултета ће се договорити на који начин би слепи и слабовиди студенти могли да преузму материјале – у скриптарници или ће им бити послати.

Објављено: 3. 7. 2023.

Извор: www.novosti.rs

Аутор: Б. Борисављевић