ЗАМАЈАЦ БУДУЋИМ ПРЕДУЗЕТНИЦИМА: У Краљеву уручене одлуке о субвенцијама за покретање сопственог бизниса

УЗ пригодну свечаност, у Краљеву су уручене одлуке о додели субвенција за 40 незапослених грађана…

ГУ у Краљеву

УЗ пригодну свечаност, у Краљеву су уручене одлуке о додели субвенција за 40 незапослених грађана са евиденције краљевачке филијале Националне службе за запошљавање (НСЗ) намењених покретању сопственог бизниса и самозапошљавању.

Уручујући одлуке будућим предузетницима, директор НСЗ Зоран Мартиновић је нагласио да за овај Програм на републичком нивоу сваке године конкурише између седам и осам хиљада незапослених, од којих се око 4.000 на тај начин преведе из статуса незапослености у статус предузетника или привредника.

– У Краљеву смо до сада определили средства за 64 лица која могу да покрену сопствени бизнис, од тога су четири ромске националности, а три особе са инвалидитетом, будући да водимо рачуна и о тим категоријама. Око 20 милиона динара издвојено је у овом кругу, уз могућност и проширивања квоте за неке друге који су конкурисали, с обзиром на то да је поднето више од 300 захтева – рекао је Мартиновић.

Предност приликом конкурисања за доделу субвенција овог пута, према речима Снежане Прелић, директорке краљевачке филијале НСЗ, имале су жене, као и млади до 30 година.

– Чак 80 одсто додељених субвенција обухвата женско предузетништво, а 50 одсто су млади до 30 година – поручила је Прелићка. – Очекујемо да њихови бизниси буду знатно одрживији него ранијих година, а ми смо ту да им пружимо подршку која се односи на програм менторинга.

Објаљено: 18. 5. 2023.

Извор: www.novosti.rs

Аутор: Г. Ћировић