JAGMA ZA 2.000 RADNIKA: Bilans sajma zapošljavanja u Nišu

Tokom Sajma zapošljavanja u Nišu oko 40 ovdašnjih poslodavaca iskazalo je potrebu za angažovanjem više od 2.000 novih radnika različitih obrazovnih profila i nivoa kvalifikacija…

Foto: J. Ć.

TOKOM Sajma zapošljavanja u Nišu oko 40 ovdašnjih poslodavaca iskazalo je potrebu za angažovanjem više od 2.000 novih radnika različitih obrazovnih profila i nivoa kvalifikacija, a nije malo ni onih koji su kadrove tražili i među osobama sa invaliditetom.

Najveća potreba je za radnicima u proizvodnji – šivačima, peglerima, stručnjacima za mašinsku obradu, bravarima, zavarivačima, električarima, vozačima, agentima osiguranja, administrativnim i radnicima u ugostiteljstvu i hotelijerstvu… Traženi su još pekari i prodavci, te mašinski i elektroinženjeri, uz programere, ekonomiste, pravnike…

– Ovde broj nezaposlenih konstantno opada, a sajmovi su dobra prilika da se takav trend i nastavi. Trenutni broj nezaposlenih u Nišu je ispod 19.000, a na čitevoj teritoriji za koju smo mi nadležni oko 28.000, što je za deset odsto manje u odnosu na lane, a dvostruko manje nego pre jedne decenije – objašnjava vršilac dužnosti direktora niške Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Boban Matić.

Posebno je dragoceno što su tokom Sajma nezaposleni i poslodavci bili u prilici da uspostave neposrednu komunikaciju i razmene informacije, a neki primeri dobre prakse pokazuju da su firme angažovale i ljude iz nekih profesija i delatnosti za koje, inače, nisu imali potrebu.

– Činjenica je da postoji nedostatak radne snage gotovo u svim oblastima, jer se broj zaposlenih povećao na 89.000. Trenutno je u Nišu bez posla nešto manje od 20.000 ljudi, što je dobar rezultata, ali nam je cilj da tu sttistiku uskoro svedemo na ispod 15.000 – zaključila je gradonačelnica Dragana Sotirovski, ukazujući da nas ove godine očekuje i velika smena generacija, jer popriličan broj kadrova ispunjava uslove za odlazak u penziju, što je nova šansa za mlade.

Objavljeno: 17. 5. 2023.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: J. Ć.