ЧУВАРИ БАШТИНЕ: Ужице у оквиру програма „Престоница културе Србије 2024. године“ започиње реализацију бројних пројеката

„Престоница културе Србије 2024. године“, највећи град западне Србије започиње реализацију бројних планираних пројеката…

Фото: Н.Јанковић

НАКОН што су градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић и потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић потписале Уговор о суфинансирању програма „Престоница културе Србије 2024. године“, највећи град западне Србије започиње реализацију бројних планираних пројеката.

Потписани уговор односи се на републичко финансирање програма у овој години, а за исту намену из локалне касе биће издвојено додатних 60 милиона динара. Према потписаном уговору у овој години планирана је реконструкција Велике сале у Градском културном центру Ужица, који ће добити и лифт за особе са инвалидитетом.

Уследиће изградња Динарско – рибарског насеља Мокра Гора и изградња „Ерин де лукс музеја“. У наредној години у Ужицу ће бити изграђен Дечији културни центар, као и Музеј керамике посвећен очувању чувене грнчарске баштине која је уписана на репрезентативну листу светског нематеријалног културног наслеђа УНЕСКО.

У плану је и дуго очекивана реконструкција куће академског сликара Михаила Миловановића у селу Рибашевина надомак Ужица, уследиће отварање Легата академика Љубомира Симовића у Народној библиотеци. Финансираће се и израда пројектно-техничке документације за реконструкцију заштићеног Трга партизана, циљ је уклањање баријера ради физичке доступност установама културе особама са инвалидитетом.

ОДГОВОРНОСТ

ТИТУЛА престонице културе изузетно добро звучи, али подразумева и нашу велику одговорност да реализујемо бројне активности које смо планирали. Уз подршку Министарства културе сада имамо прилику да заокружимо један део историје културе у нашем граду. Циљ нам је да унапредимо постојеће и уведемо нове програмске садржаје у свим установама културе – истакла је градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић. 

Дуж клисуре Ђетиње биће постављене соларне дигиталне табле и инфопултови, до реплике неолитског насеља, на траси од око шест километара. Инфраструктурне пројекте пратиће велики број нових културних и забавних садржаја у свим установама културе.

– Ужице је ову подршку заслужило, као град у коме је прва европска хидроцентрала настала по принципима Николе Тесле и можда и једини град који има и једног „оскаровца“, Стојана Стива Тешића. Радује што ће бити инфраструктурних пројеката намењених култури, али највише то што ће деца и тинејџери добити своје место за културу, а сви грађани нови музеј посвећен керамици – нагласила је Гојковићева.

Она је Ужичанкама и Ужичанима честитала на престижној титули, уз коментар да ће то бити велики подстицај не само људима који се баве културом, већ и за читаву економију, нарочито за туризам. 

Objavljeno: 6. 4. 2023.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: N. Janković