НСЗ Зрењанин: Захтеви за доделу субвенција за самозапошљавање до 10. априла

Филијала Националне службе за запошљавање у Зрењанину саопштила је да до 10. априла прима захтеве за доделу субвенција за самозапошљавање у овој години.

Фото: Dnevnik.rs

ЗРЕЊАНИН: Филијала Националне службе за запошљавање у Зрењанину саопштила је да до 10. априла прима захтеве за доделу субвенција за самозапошљавање у овој години.

Незапослене особе, које желе да покрену приватни бизнис, позване су да аплицирају до овог рока. Циљ ових програма је отварање нових радних места и промоција предузетничких вредности.

„Програм самозапошљавања једна је од активних мера које спроводи НСЗ. Он представља институционалну подршку развоју предузетништва. Финансијска подршка у виду субвенције износи   300.000 динара, док је за особе са инвалидитетом које покрећу свој бизнис износ нешто већи – 330.000 динара. Програм укључује и стручну, нефинансијску подршку која обухвата обуку за предузетнике почетнике, услугу менторинга, информисање и саветовање”, наводе у зрењанинској филијали Националне службе за запошљавање.

За ову врсту подршке могу конкурисати лица која су пријављена на евиденцију НСЗ и имају завршену обуку „Пут до успешног предузетника”. Заинтересовани обуку могу да похађају у филијали за запошљавање у Зрењанину или онлајн. Обука обухвата пет области: информације о јавном позиву НСЗ, основе предузетништва, правни аспект бизниса (како основати фирму, како пратити правну регулативу, основни принципи управљања фирмом), економски аспект бизниса (како анализирати тржиште, збивања на тржишту, потезе конкуренције, колико новца је потребно за започињање и успешно вођење сопственог посла, информације о изворима финансирања, о расположивим кредитним линијама, итд), као и бизнис план.

„Уз подршку овог програма могуће је покренути бизнис из било које од производних или услужних делатности. Искључене су примарна пољопривредна производња, мењачнице, трговина и такси услуге. Делатност регистрованих фирми је из различитих области – услуга, услужног занатства, интелектуалних услуга и производње. Обично су то занатске радионице, адвокатске канцеларије, козметички и фризерски салони, кројачко-шивачке радионице, радионице за производњу хране и друго”, истичу у филијали у Зрењанину.

Уз подршку програма за самозапошљавање, током прошле године је на територији Средњобанатског округа отворено 80 фирми.

Ж. Б. 

Objavljeno: 27. 3. 2023.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: Ž. B.