ЈОШ СЕ ОТКЛАЊАЈУ ПОСЛЕДИЦЕ МЕЋАВЕ: Машину нисам гасио 16 сати

Драгослав Мрљеш, Вахид Салихагић и њихове колеге путари нису штедели себе, надљудски су се борили да помогну људима у сметовима и да рашчисте пут

Фото: Г. Шљивић

Драгослав Мрљеш, Вахид Салихагић и њихове колеге путари нису штедели себе, надљудски су се борили да помогну људима у сметовима и да рашчисте пут.

СА последицама мећаве која је за викенд завејала многа места и путеве југозападне, централне и јужне Србије, 6. фебруара су се још борили и мештани и путари и екипе Електродистрибуције. Ванредна ситуација проглашена је у Трговишту, а завејаних села има и у општинама Нови Пазар, Сјеница, Ивањица, Нова Варош и Пријепоље. Иако су са тешким машинама путари успели да пробију намете и прочисте већину сеоских путева, у неким крајевима у томе их је и даље спречавао јак ветар.

Према речима председника општине Трговиште Ненада Крстића донета је наредба да се до среде обустави настава у пет истурених одељења школа у планинским селима. Ангажована је и комплетна механизација за чишћење снега, јер су сви сеоски путеви и данас били непроходни, а наноси и до два метра.

Тешко је било и на путу између Сјенице и Новог Пазара, на деоници од Белих Вода, уз Пострмац, преко Дуге Пољане до Штавља где је било завејано десетак аутомобила. После вишечасовне борбе са сметовима, снегом и јаким ветром, новопазарски путари оспособили су данас овај и остале путеве, осим ка Голији. Тамо се због јаког ветра и даље не може.

– Ситуација је много боља на подручју Пештера. Пробијамо и путни правац од Голије до Рашке, али нам временске прилике нису наклоњене – каже за „Новости“ Сеад Мујовић, технички директор предузећа „Нови Пазар пут“. – Ни чистачи, ни багери не могу да се изборе са јаким ветром и сметовима од три-четири метара. Забрана саобраћаја за теретна возила и даље је на снази на магистрали Нови Пазар – Сјеница.


ЕДБ: ВЕЋИНА КВАРОВА САНИРАНА

ЕКИПЕ „Електродистрибуције Србије“ су, и поред врло тешких услова на терену, великих сметова, јаког ветра и непроходних путева, санирале готово све кварове на дистрибутивној мрежи, који су били последица великог невремена – истичу о овом Јавном предузећу. – Посебно је то било изражено у брдско-планинским подручјима западне, централне и јужне Србије.

Како наводе, интензивно се ради на санирању преосталог мањег броја кварова на локацијама које, због сметова и непроходних путева, нису биле доступне теренским екипама. Очекује се да ће и они бити отклоњени у најкраћем могућем року.


Све екипе овог предузећа и механизација су на терену. У пештерским селима нема угрожених домаћинстава, али је било завејаних возила.

– Добро познајем зиме на Пештеру, али ситуација је била много тешка, неописива. Сигуран сам да би било много људских жртава да нисмо брзо интервенисали и да није био затворен саобраћај. Огромна количина снега је пала за кратко време.

Претешку ноћ и сметове високе и до четири метра памтиће Вахид Салихагић. Без сна и одмора овај возач комбиноване машине за рашчишћавање снега провео је на терену:

– Страхота, једном речју! Ништа се није видело, велики ветар, велики сметови. Извлачили смо људе из снега. Били су потпуно завејани. Вадили смо их из канала. Сигуран сам да они не би преживели да нисмо одмах реаговали. На срећу, сви су живи и здрави отишли кућама, а њихови аутомобили нису, чак, ни огребани. Размишљао сам како да помогнем тим људима, да ли има жена и деце, како да их спасем. На свој живот нисам помислио. У паралисаним аутомобилима нашли су се млађи, старији али и читаве породице. Богу хвала, ником ништа није било.

НЕКИ ПУТНИЦИ НОЋИЛИ У ХОТЕЛУ

МНОГИ грађани Новог Пазара остали су да преноће у Сјеници, због затвореног пута и јаких сметова. Међу њима су били и путници аутобуса који саобраћа на релацији Сарајево – Нови Пазар. Њима је превозник обезбедио преноћиште у хотелу.

– Сви су стигли у Пазар – каже нам возач Вахид Потурак. – Преноћили смо у Сјеници и кад смо се одморили кренули смо за Пазар. У недељу нам полиција није дала да прођемо, јер је пут био непроходан. Учинили смо све да путницима олакшамо путовање у датим околностима. Боље им је било у топлом хотелу, него на завејаном путу где смо сви могли да се смрзнемо. 


И његов колега Драгослав Мрљеш није се штедео, надљудски се борио да помогне људима у сметовима и рашчисти пут.

– Од ветра прст пред оком нисмо видели – каже нам. – Највећи проблем направила су путничка возила. Када сам изашао на терен, ниједног аутомобила није било. За десет минута били су завејани. Такво невреме не памтим, пуних 16 сати нисам угасио камион. Читаву ноћ нисмо стали, нисмо ни помислили на спавање.

Борба са снегом на Голији водила се и са ивањичке стране. У ноћи између недеље и понедељка пало је још око пола метра снега. Снажан ветар формирао је огромне сметове, посебно на путу Куманица – Преко Брдо – Дуга Пољана, као и на деоници од Преког Брда ка Одвраћеници, где наноси достижу и четири метра. Тешка мехенизација је непрекидно на терену. Према речима председника Општине Момчила Митровића, највећи проблем је јак ветар, који за тили час, након што прођу чистачи, направи нове наносе снега на путевима.

– Највећи проблем прави ветар који је направио сметове у селима на местима где никада раније није било сметова. Сада има наноса снега од једног до два метра на било којој врлети или прелазу, ливади, где је било отворено. Много проблема имамо у тим месним заједницама. Имамо још доста одсечених, удаљених засеока, али најважније је да немамо угрожених домаћинстава. Нормализовано је и снабдевање електричном енергијом у Ивањици – рекао је Митровић.


ПОМОЋ БОЛЕСНОМ МИЛОШУ

МИЛОШ Караклајић из ивањичког села Церова који болује од мултипла склерозе у недељу вече због снега и јаке мећаве није могао да се врати кући. Он је кренуо у Дом здравља у Ивањицу по лекове, а потом је снежно невреме завејало пут, па је Милош морао да затражи помоћ. Црвени крст и локална самоуправа потрудили су се да овај човек безбедно стигне кући.


На рудњанској висоравни, осим ветра и наноса од метар и по, највише главобоље „путарима“ задавала су, на путевима Студеница-Рудно и Рудно-Бзовик, оборена стабла која су најпре морала бити уклоњена како би се снег очистио механизацијом. Упркос томе, пут Студеница-Рудно је проходан, потврдио је за „Новости“ Мирко Вуковић, директор ЈКП „Путеви“ у Краљеву.

Мећава која је током викенда донела невоље житељима нововарошког и пријепољског краја, данас се полако стишавала. Иако су неки сеоски путеви у обе општине и даље непроходни, најтеже је у врлетима Златара и Муртенице, као и у селима испод Јавора. Проблема има и у бродаревском крају, Скокућу, Јабуци, Бабинама и Kаменој Гори. Због проблема са снегом, у понедељак није било наставе у матичној ОШ „Вук Стефановић Kараџић“ у Јасенову и њеним издвојеним одељењима у Kућанима и Доњој и Горњој Белој Реци. Радници Електродистрибуције у ове две општине надљудским напорима, успели су да отклноне многе кварове на далеководима и нисконапосној мрежи, па су у понедељак током поподневних сати сви потрошачи имали струју. 

Objavljeno: 6. 2. 2023.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: E. B. H.