Donacija Japana invalidima Šapca

Vlada Japana donirala je Udruženju paraplegičara Mačvanskog okruga specijalno vozilo sa platformom namenjeno osobama sa invaliditetom.

Ministar Selaković i ambasador Kacumata na dodeli pomoći (Foto I. Jelić)

Šabac – Vlada Japana donirala je Udruženju paraplegičara Mačvanskog okruga specijalno vozilo sa platformom namenjeno osobama sa invaliditetom. Ugovor o donaciji u vrednosti od 48.730 evra, u šabačkoj Gradskoj kući, svečano su potpisali nj. e. ambasador Japana u Srbiji Takahito Kacumata i predsednik UPMO Zdravko Jokić. Svečanosti su prisustvovali Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, i Aleksandar Pajić, gradonačelnik Šapca.

Jedno od svega pet savremenih vozila ove vrste u Srbiji omogućiće osobama sa invaliditetom bezbedan prevoz do zdravstvenih ustanova i olakšati uključivanje u društveni život (prisustvo kulturnim i sportskim događajima).

– Japan je do sada u Srbiji realizovao 246 projekata iz oblasti zdravstva, obrazovanja, socijalne zaštite i životne sredine, a sve u cilju promocije ljudske bezbednosti – rekao je nakon potpisivanja ugovora ambasador Kacumata. – Za Srbiju nas vežu spone prijateljstva; nadam se da će one još više jačati u budućnosti.

Zahvaljujući pomoći japanske države, odnosno japanskog naroda, u proteklih dvadeset godina u Šapcu je obnovljeno 12 škola, a Opšta bolnica zanovila je medicinsku opremu. Na novoj donaciji ambasadoru Japana zahvalio je i ministar Nikola Selaković.

Šabac je jedini grad u Srbiji koji u Japanu ima pobratima – grad Fudžimi. Prijateljske odnose neguju već četiri decenije.

Korak dalje u poboljšanju kvaliteta života građana sa invaliditetom u Mačvanskom okrugu učiniće i sam grad Šabac, izdvajanjem sredstava za nabavku goriva i vozača. Ove godine u gradskoj kasi opredeljeno je 322 miliona dinara za socijalne potrebe, što Šabac, sa šest prava i 12 usluga u domenu socijalne zaštite građana, svrstava u lidere u Republici Srbiji.

Objavljeno: 27. 1. 2023.

Izvor: www.politika.rs

Autor: Ivana Jelić