Srbija, Grad Beograd i Šahovski savez Srbije biće domaćin prve FIDE Šahovske olimpijade za osobe sa invaliditetom, koja će se održati od 29. januara do 5. februara u hotelu Kraun Plaza.

Ovo je mešovito timsko takmičenje na kojem mogu učestvovati slabovidi, gluvonermi i osobe sa fizičkim invaliditetima. Timovi se sastoje od po četiri igrača, a igraće se šest kola po Švajcarskom sistemu parovanja i prema FIDE pravilima. Igra se po standardnom tempu od 90 minuta po igraču za prvih 40 poteza, uz dodatak od 30 minuta do kraja partije i bonifikaciju od 30 sekundi za svaki odigrani potez, počevši od prvog.

Šahovski savez Srbije, uz pomoć Vlade Republike Srbije i Svetske šahovske federacije FIDE, spreman je da dočeka šahiste i uspešno organizuje ovaj važan događaj. Pored dva tima Srbije, još 24 ekipe su prijavljene za učešće na ovom takmičenju, te se očekuje jaka konkurencija i velika borba. Prvo kolo počinje 30. januara u 15 časova, dok se poslednje šesto kolo igra 4. februara u 11 časova. Glavni sudija je naš međunarodni arbitar Nebojša Baralić.

Objavljeno: 26. 1. 2023.

Izvor: DNEVNIK – Sport

FIDE OLIMPIJADA ZA OSOBE SA INVALIDITETOM U BEOGRADU! (29.01.2023 – 05.02.2023) – www.serbiachess.org

Šahovska olimpijada za osobe sa invaliditetom u Beogradu – www.sportklub.rs

Belgrade to host Chess Olympiad for People with Disabilities – www.fide.com

The first Chess Olympiad for People with Disabilities: A milestone for chess – www.fide.com