БИТИ ГЛАСНИЈИ И ОД ГЛУВОЋЕ: У Крушевцу одржана седница Националног савеза особа са инвалидитетом

ОТЕЖАНА комуникација у области здравства и недовољан број тумача, односно асистената знаковног језика највећи су проблеми глувих и наглувих особа у Србији…

Фото ГУ у Крушевцу

ОТЕЖАНА комуникација у области здравства и недовољан број тумача, односно асистената знаковног језика највећи су проблеми глувих и наглувих особа у Србији – чуло се током седнице Националног савеза особа са овим инвалидитетом у Крушевцу.

Тешко је, кажу, и ђацима који не чују, јер су неректо приморани да похађају школе са ученицима који имају неки други инвалидитет.

– Највећи помак је остварен 2015, усвајањем Закона о знаковном језику, па од тада траје интензивнија борба за већа права и бољи живот припадника наше заједнице – истакао је потпредседник републичке организације Радомир Кеџа.

– Глувоћа спада у инвалидитет од чак 70 одсто, али услови у којима живе овакве особе не одговарају висини телесног оштећења, па је потребно редефинисати едукативне програме.

Као пример добре праксе, истакнут је Крушевац у којем Основна организација глувих и наглувих има око 130 активних чланова који учествују у бројним програмима…

– Из градског буџета је за нечујућу заједницу издвојено 1,6 милиона динара, а ми смо и једна од ретких локалних самоуправа која финансира ангажовање преводилаца за знаковни језик – истиче заменик градоначелнице Александар Јовановић.

Каже, применом новог Закона дошло је до повећања броја запослених из ове популације, којих је све мање у евиденцији НСЗ, а остали су бар четири месеца годишње ангажовани кроз јавне радове.

ДРЖАВА

МИНИСТАРСТВО за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је ове године, на националном нивоу, за рад 40 локалних организација глувих и наглувих издвојило више од 22 милиона динара, а конкурси су стално отворени…

Objavljeno: 29. 11. 2022.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: S. Babović