Svetlosna zvona za gluve i nagluve

SREMSKA MITROVICA – POVODOM MEĐUNARODNE NEDELJE GLUVIH I SVETSKOG DANA ZNAKOVNOG JEZIKA

Reč je o vrlo praktičnim i jednostavnim zvonima, koje će svetlosnim signalom obaveštavati gluvu osobu da joj neko zvoni na vrata kuće ili stana, a koja su podeljena članovima Međuopštinska organizacija gluvih i nagluvih Sremska Mitrovica.

Podelom zvona za ulazna vrata sa svetlosnim signalom Međuopštinska organizacija gluvih i nagluvih Sremaska Mitrovica obeležila je Međunarodnu nedelju gluvih i Međunarodni dan znakovnog jezika.

Kako je rekla Dragana Vrzić, koordinatorka projektnih aktivnosti u MOGN Sremska Mitrovica, prvobitni plan bio je da se održi program u centru grada, kako bi se pokazale mogućnosti i sposobnosti koje gluve osobe poseduju.

– Hteli smo da se održi jedna pantomimska tačka i pesmica koju bi pevala jedna devojčica koja je gluva, ali koja ima implant. Međutim, ipak smo odlučili da umesto toga organizujemo druženje ovde u prostorijama organizacije. U prepodnevnim satima organizovana je tradicionalna poseta grobu Radivoja Popovića, prvog učitelja gluvih na ovim prostorima koji je u Sremskoj Mitrovici otvorio prvu školu za decu sa oštećenim sluhom. Nakon toga, druženje je nastavljeno u prostorijama organizacije, u Parobrodskoj ulici broj 10, gde su članovima dodeljena specijalizovana zvona za gluve i nagluve koja su kupljena zahvaljujući donacijama sakupljenim u okviru organizovane kampanje. Reč je o vrlo praktičnim i jednostavnim zvonima, koja svetlosnim signalima obaveštavaju gluvu osobu da joj neko zvoni na vrata kuće ili stana. Bila je to ujedno prilika i da ih ja kao koordinator organizacije obavestim o predstojećem popisu stanovništva, jer gluvim osobama uvek fale informacije s obzirom da malo medija ima prevod emisije na znakovni jezik – rekla je Dragana Vrzić, koordinator aktivnosti u MOGN Sremska Mitrovica i dodala da ova organizacija ima oko 1.500 članova i deluje na prostoru svih sremskih opština: Irig, Ruma, Pećinci, Šid, Stara Pazova, Inđija, kao i na teritoriji Grada Sremska Mitrovica. S.M.

Objavljeno: 28. 9. 2022.

Izvor: SREMSKE NOVINE -Stara Pazova

Autor: S. M.