PRERAĐIVAČI NAŠLI NOVE MUŠTERIJE: Privredno-turistička manifestacija „Dani šljive“ u Blacu, i po kiši, ispunila očekivanja

JUBILARNU, 20. privredno-turističku manifestaciju „Dani šljive“…

Foto SO u Blacu

JUBILARNU, 20. privredno-turističku manifestaciju „Dani šljive“, koju je kao dobar domaćin organizovala lokalna samouprava, u Blacu je svečano otvorila ministarka privrede Anđelka Atanacković.

Sutradan su Ulicu šljiva u ovom delu Srbije posetile još ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, te pomoćnica ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević.

– Uprkos kiši zbog koje su odložene neke aktivnosti, poput takmičenja u lakoj avijaciji, sve je proteklo po planu i procenjujemo da je Blace, od petka do nedelje uveče, posetilo oko 30.000 ljudi – ističe prvi čovek Opštine Ivan Burgić, napominjući da su voćari i prerađivači izuzetno zadovoljni manifestacijom jer su dobili nove kupce.

Jer, osim izlaganja voća – pre svega šljive i proizvoda od nje, uz brojna takmičenja i bogat kulturno-zabavni program – manifestaciju u Blacu su obeležili još Sajam poljoprivredne tehnike i mehanizacije, te naučno-stručno predavanje za ovdašnje proizvođače.

U Ulici šljive je, prvi put, održano i takmičenje u pripremanju pekmeza od ovog voća, a aktiviran je i projekat „Poželi želju“, koji bi – posredstvom Fondacije „Humana srca“ – ovdašnjim mališanima trebalo da obezbedi ono što im najviše nedostaje, a sami su napisali kao novogodišnje želje i ubacili ih u za to pripremljene kutije. Kako je najavljeno, privrednici iz Blaca i okoline su već najavili da će rado biti donatori i ispuniti želje mališana.

Inače, na području ove opštine zasađeno je više od dva miliona sadnica šljive, koja je doprinela da se za ovaj kraj daleko čuje, pa popularna „Šljivijada“ uveliko ima privredni, kulturni i turistički značaj.

NAGRADE

TOKOM „Dana šljive“ tradicionalno se dodeljuju nagrade za najbolje tradicinalno jelo, najbolji pekmez, najuređeniji štand, najbolju zlatnu rakiju, za najboljeg mladog stočara… a ovogodišnji laureat priznanja za najuspešniju preduzetnicu u kategoriji prerade voća i povrća je Jelena Jovanović iz Trbunja, kojoj je „titulu“ uručila ministarka prof. dr Darija Kisić.

Objavljeno: 23. 8. 2022.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: D. Zečević