LIKOVNA KOLONIJA U ČAST DIMITRIJA GLIGORIJEVIĆA

U ORGANIZACIJI CENTRA ZA SAMOSTALNI ŽIVOT OSOBA SA INVALIDITETOM U JAGODINI

Sećanje na Dimitrija Gligorijevića: učesnici likovne kolonije u Jagodini

-Dimitrije je bio neverovatna osoba, entuzijasta i veliki aktivista pokreta za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije – rekla je predstavnica Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije Milena Stojanović.

Borac za bolji položaj osoba sa invaliditetom: Dimitrije Gligorijević

Članovi Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom u Jagodini ogranizovali su, u subotu, likovnu koloniju u čast nekadašnjeg predsednika tog udruženja Dimitrija Gligorijevića koji je preminuo pre skoro dve godine.

Likovna kolonija okupila je desetak umetnika iz Jagodine, Ćuprije i Despotovca a došli su i predstavnici podružnica iz Niša, Trstenika, Kragujevca, Bora.

-Mi u Centru za samostalni život osoba sa invaliditetom u Jagodini smo još prošle godine odlučili da likovna kolonija bude posvećena našem osnivaču i čoveku zbog koga je personalna asistencija zaživela u Jagodini, Dimitriju i da nosi naziv Dimitrijevi dani. Nadam se da će ovo postati jedna lepa tradicija i da ćemo se svake godine okupljati. Likovna kolonija se organizuje u okviru programskih aktivnosti koje finansira ministarstvo – rekao je član Centra za samostalni život osobama sa invaliditetom u Jagodini Bojan Milanović.

Lokalna samouprava u Jagodini godinama pomaže rad udruženja osoba sa invaliditetom, i sve manifestacije koje ta udruženja organizuju.

-Na teritoriji grada imamo 13 udruženja osoba sa invaliditetom. Grad pommaže njihov rad. U septembru ćemo se sastati da čujemo koji su vaši problemi pa da krenemo da ih rešavamo – rekao je direktor Jagodinkog sportskog saveza Zoran Gligorijević.

Svi oni koji su imali sreću da sarađuju i druže se sa Dimitrijem sećaju se njegovog vedrog duha, optimizma i volje da svojim ličnim primerom pokaže kako se treba boriti za bolji položaj osoba sa invaliditetom.

-Mi svi koji smo ga poznavali i radili sa njim znamo da je bio veliki ljubitelj umetnosti. Umetničke kolonije koje je on organizovao bili su događaji o kojima se puno pričalo. Mita je bio neko ko je obeležio samostalni život osoba sa invaliditetom ne samo u Jagodini već i šire. Ljudi su u njemu prepoznali nekog ko je ideju samostalnog života praktično živeo. On je bio neverovatna osoba, entuzijasta i veliki aktivista pokreta za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije – istakla je predsednica Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije Milena Stojanović.

-Dimitrija pamtimo kao osobu koja je bila puna vedrog duha, harizme, nekog ko je sebe dosta davao za ovo udruženje i za ovaj grad svojim projektima i svojim radom. Zato mi je veliko zadovoljstvo što sam ovde. Kao neko ko u sarađuje sa osobama s invaliditetom, želim da se zahvalim lokalnom samoupravi na čelu sa Draganom Markovićem koji nam daje punu podršku u realizaciji naših projekata, ali i da se zahvalim mladim ljudima u gradu koji daju svoju energiju kako bi podržali jednu ovakvu priču – kazao je karatista Nemanja Ivanović.

-Meni je Dimitrije pre svega drug ali i učitelj. nas dvojca smo neko vreme rukovodili podružnicom u Jagodini. Bio mi je baš dobar prijatelj – prisetio se Neven Manojlović.

Ova likovna kolonija bila je prilika da se članovi podružnica Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom iz nekoliko gradova Srbije druže, sačuvaju sećanje na Dimitrija i ostale članove koji više nisu sa njima, i sa željom da ova likovna kolonija postane tradicionalna i da naredne godine okupi još veći broj umetnika. J. L.

Objavljeno: 27. 7. 2022.

Izvor: NOVI PUT, Jagodina – Društvo

Autor: J. L.

LIKOVNA KOLONIJA U ČAST DIMITRIJA GLIGORIJEVIĆA: Likovna kolonija okupila je desetak umetnika – www.novosti.rs