За два месеца код Најлона нови семафор

Имајући у виду гужве на Најлону, поготово викендом, као и велику густину саобраћаја у том делу града, те близину аутобуских стајалишта, пијаце, неоходно је семафором регулисати кретање пешака, бициклиста и возила.

Фото: Д. Николић

Припреме за постављање семафора код Најлон пијаце, тачније на раскрсници улица Темеринске, Др Јована Андрејевића и Живојина Ћулума, почеле су пре десетак дана, с тим да је рок за завршетак свих радова два месеца.

Семафоризација раскрснице и реконструкција дела пешачких и бициклистичких стаза, са обе стране коловоза, као и градња нових коштаће око 20,5 милиона динара, с ПДВ-ом.

Саобраћај код Најлон пијаце регулисан је хоризонталном и вертикалном сигнализацијом и, како је у тендерског документацији својевремено објашњено, раскрсница Темеринске, Др Јована Андрејевића и Живојина Ћулума представља опасно место, на којем су се дешавале саобраћајне незгоде, а гужве су велике, поготово викендом када велики број грађана долази на Најлон. Имајући у виду гужве на Најлону, поготово викендом, као и велику густину саобраћаја у том делу града, те близину аутобуских стајалишта, пијаце, неоходно је семафором регулисати кретање пешака, бициклиста и возила.

Пројектанти су предвидели и реконструкцију дела пешачких и бициклистичких стаза, с обе стране коловоза, као и градњу нових. На месту оштећених површина у зони прелаза планирана је нова асфалтна конструкција, која би, увођењем тактилних плоча и рампи благог нагиба, требало да омогући несметано кретање слабовидим и особама с инвалидитетом. Опремање раскрснице светлосном сигнализацијом и пешачким тастерима за активацију звучног сигнала, омогућиће безбедан прелаз пешака преко коловоза, као и укључивање возила са споредних прилаза на Темеринску улицу.

Подсећања ради, након три неуспеле јавне набавке, Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције спровела је преговарачки потупак за изградњу саобраћајних површина и семафора на раскрсници Темеринске, Др Јована Андрејевећа и Живојина Ћулума, те је уговор закључен с новосадским фирмама “Монтоп про”, ЈКП “Пут”, “Грател” и “Геоада”.  

Ј. Вукашиновић

Objavljeno: 27. 7. 2022.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: J. Vukašinović