INTENZIVIRANJE PRIVREDNIH VEZA VOJVODINE I TUNISA

POSETA DELEGACIJI IZ TUNISA SVOJEVRSTAN JE SIMBOL UNAPREĐENJA SARADNJE I OTVARANJA NOVIH MOGUĆNOSTI, KAKO U PRIVREDNOM POGLEDU, TAKO I U OKVIRU POVEZIVANJA REGIJA, SEKTORA I RESURSA, TE PROŠIRENJA MREŽE SARADNIKA POKRAJINSKE VLADE, VOJVODINE I TUNISA

Foto: Pokrajinska vlada

Autor: Zoran Surla

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević i pokrajinski sekretar za medjuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić primili su Tuniske Republike, na čijem je čelu ambasador te države u Srbiji Seif Alah Ređžeb, a koja boravi u Vojvodini sa ciljem umrežavanja i intenziviranja saradnje sa institucijama i organizacijama u oblasti međuregionalnih odnosa i privrede, s posebnim akcentom na turističkoj delatnosti. Poseta delegacije iz Tunisa svojevrstan je simbol unapređenja saradnje i otvaranja novih mogućnosti, kako u privrednom pogledu, tako i u okviru povezivanja regija, sektora i resursa te proširenje mreže saradnika Pokrajinske vlade, Vojvodine i Tunisa.

U razgovoru sa predstavnicima tuniske delegacije, pored aktuelnih privrednih tema i pitanja razvoja saradnje između dveju zemalja, kao i njihovih pokrajina, sekretar Ivanišević je istakao da je turizam izuzetno važna tema, pored veoma aktuelnog i razvijenog sektora informaciono komunikacionih tehnologija, digitalne poljoprivrede, kao i sve zastupljenijeg sektora startap preduzetništva. Zahvalivši gostima iz Tunisa na izuzetno dobro realizovanoj međunarodnoj konferenciji pod nazivom Finansiranje investcija i trgovine u Africi – FITA, na kojoj su krajem maja učestvovali predstavnici Pokrajinske vlade, i na kojoj su prezentovani privredni i turistički potencijali Vojvodine, kao i ponuda gradova, prirodni rezervati, nacionalni parkovi, Fruška gora, reke i jezera, Ivanišević je istakao da se u AP Vojvodini razvija i unapređuje model turizma za sve.

Uz pomoć, podršku i inicijativu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, u mnogome su uticale na razvoj turizma u Vojvodini namenjenog osobama sa invaliditetom, osobama oštećenog sluha, kao i korisnicima turističkih usluga za kućne ljubimce. Prema njegovim rečima, za svaku od navedenih oblasti izrađeni su vodeći, a u pripremi je i aplikativni softver, koji će olakšati pristum kompletnoj turističkoj ponudi za određene kategorije korisnika.

Pored toga, delegaciji iz Tunisa je upućen poziv za učešće na Međunarodnom sajmu turizma, u okviru izložbenog prostora sekretarijata, koji će biti održan od 17. do 19. novembra. Na ovaj način bi ta severnoafrička zemlja i njeni regioni mogli da predstave svoje resurse i potencijale, počev od kulturoloških pa sve do gastronomskih kapaciteta, uz prezentacije i poslovne susrete.

Sekretar Sofić je pozvao predstavnike Tunisa da učestvuju i na Regionalnom biznis forumu, koji bi takođe trebalo da se održi u novembru, i koi organizuju Skupština evropskih regija, Razvojna agencija Vojvodine i Privredna komora Vojvodine, a na kom je predhodnih godina učestvovalo preko 80 zemalja iz čitavog sveta.

Ambasador Tunisa u Republici Srbiji Seif Alah Ređžeb istakao je da Tunis želi da intenzivira saradnju sa Srbijom i AP Vojvodinom u okviru svih sektora, prevashodno u oblastima privrede, poljoprivrede i IT sektora, sa posebnim akcentom na startap preduzećima, te razmeni znanja i iskustva uz poslovne susrete, te da je u planu osnivanje poslovnog inkubatora za afričke zemlje u domenu startapa, kako bi se dodatno unapredio ovaj rastući sektor privrede.

Objavljeno: 22. 7. 2022.

Izvor: NS REPORTER – Van rubrike

Autor. Zoran Surla