Vrhunski stručnjaci iz celog sveta gosti Beograda: Počela VELIKA KONFERENCIJA O AUTIZMU, „Blic“ podržao ovaj značajan skup

Konferencija SEECA trajaće tri dana, a na njoj će govoriti preko 15 stranih predavača, koji će obrađivati devet tema, a od kojih šest uključuju terapije koje su već dostupne u Srbiji za druge bolesti.

FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ / RINGIER

Danas (.2 juna) je u Beogradu počela Međunarodna konferencija o savremenim načinima lečenja kod poremećaja iz spektra. autizma, SEECA, koja okuplja veliki broj naših stručnjaka i iz regiona, a čiji je medijski pokrovitelj „Blic“.

Cilj konferencije je upoznavanje zdravstvenih radnika, prvenstveno pedijatara, neurologa, imunologa i gastroenterologa i šire javnosti sa novim medicinskim tretmanima u oblasti poremećaja spektra autizma.

Organizatori konferencije su udruženja roditelja dece sa razvojnim problemima iz celog regiona – „Deca bez granica“ i „nAUkaTizam“, kao i udruženje ”Spektrum“.

Zajedničkim snagama i razmenom saznanja, tražeći pomoć za svoju decu kod svetskih stručnjaka za autizam, članovi ovih udruženja došli su do mnogih informacija koje su želele da podele široj javnosti i da postaknu širenje svesti o medicinskim problemima sa kojima se susreću deca sa poremećajem autističnog spektra. Otuda se rodila ideja o održavanju ove konferencije koja bi učinila dostupnim informacije koje u ovom trenutku, u zemljama regiona, u velikoj meri, nažalost nisu zastupljene.

Konferencija, koju je podržao i “Blic” je prilika da lekari iz regiona čuju od eminentnih stručnjaka iz Amerike, Poljske, Italije, Francuske, Rusije, Ukrajine, kao i zemalja iz regiona, o najnovijim saznanjima koja mogu pomoći deci sa dijagnozom autizma.

– Nažalost ne postoji magični štapić za autizam, ne postoji nijedan lek koji možemo dati detetu da ono ozdravi i da se oporavi. I mislim da svi moramo biti toga svesni. Sa druge strane, postoje zaista medicinski tretmani zasnovani na naučnim istraživanjima i njih ima sve više poslednjih godina. Cilj ove naše konferencije je da ih predstavi – kazala je Aleksandra Rabrenović iz udurženja „Deca bez granica“.

Konferencija SEECA trajaće tri dana, a na njoj će govoriti preko 15 stranih predavača, koji će obrađivati devet tema, a od kojih šest uključuju terapije koje su već dostupne u Srbiji za druge bolesti. Sve terapije o kojima će na konferenciji izlagati stručnjaci su potvrđene kao bezbede, a uglavnom se radi o terapijama gde pomoću biomarkera može da se utvrdi problem, odnosno efekat terapije na osobu.

Otvaranju konferencije prisustvovala je i Tamara Vučić, supruga predsednika Aleksandra Vučića, koja se takođe obratila prisutnima.

– Jedino udruženim snagama imamo šansu da napravimo značajan korak u upoznavanju autizma i borbi čiji je cilj da osobama koje imaju neki poremećaj iz spektra autizma i njihovim porodicama omogućimo proverene i pravovremene informacije kao i adekvatne uslove za njihov rast, razvoj i napredak – poručila je.

Na važnost da se nova saznanja iz sveta i regiona dovedu kod nas ukazala je Tatjana Peškir iz udruženja „Naukatizam“.

– Imali smo priliku da od nekih stranih stručnjaka čujemo neka nova interesantna saznanja i shvatili smo da nemamo izbora i da ono što moramo da uradimo to je da iz sveta i regiona ta saznanja dovedemo ovde – rekla je.

Udruženje Naukatizam su formirali roditelji dece sa dijagnozom autizma iz regiona – Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Mnogi od članova udruženja su, sticajem okolnosti, imali priliku da vode decu kod najeminentnijih stručnjaka, ili učestvuju u studijama renomiranih univerzitetskih centara. Da bi omogućili bolje sutra za decu iz regiona sa sličnim problemima, uložili su napor i organizovali konferenciju SEECA.

Konferenciji SEECA, pored lekara i stručnjaka, prisustvuju i roditelji dece sa autizmom. Mesta u sali, njih četiri stotine gde se održava konferencija, popunjena su do poslednjeg.

Konferencija je izazvala veliko interesovanje javnosti u celom regionu, jer se za njeno učešće prijavilo više od 1.000 zainteresovanih lekara, roditelja i terapeuta iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Severne Makedonije, Slovenije i Crne Gore, kao i drugih evropskih zemalja.

Konferenciju je akreditovao Zdravstveni savet Srbije kao međunarodni kongres, te su i poeni za Kontinuiranu medicinsku edukaciju (CME poeni) obezbeđeni (15 za predavače i 10 za pasivne učesnike).

Sva mesta, kako fizička, tako i onlajn, za praćenje ovog događaja su popunjena, a svi koji bi želeli da isprate predavanja mogu da se jave udruženju Naukatizam, na mejl info@naukatizam.org, organizatori će im poslati video materijal sa konferencije.

Objavljeno: 2. 6. 2022.

Izvor: www.blic.rs

Autor: Blic

O tome i na:

Vrhunski stručnjaci iz celog sveta gosti Beograda: Počela VELIKA KONFERENCIJA O AUTIZMU, „Blic“ podržao ovaj značajan skup – www.blic.rs

Raste broj dece sa autizmom, svetski stručnjaci na konferenciji u Beogradu – www.rts.rs

Najpoznatiji svetski naučnik koji istražuje autizam gost Beograda: Počinje velika konferencija o NAJNOVIJIM SAZNANJIMA i savremenom pristupu autizmu, „Blic“ podržao ovaj značajan skup – www.blic.rs

Međunarodna konferencija o savremenim načinima lečenja kod poremećaja iz spektra autizma – www.24online.rs