Srbin koji je u Kanu publiku ostavio bez daha: Valjevac koji je dokumentarac pravio od 1996. godine

U Kanu, u okviru programa posvećenog filmovima o osobama sa invaliditetom, prikazan je dokumentarac „Muros da vida” („Zidovi života”), čiji je autor Zoran Đorđević,…

Zoran Đorđević Foto: Facebook

U Kanu, u okviru programa posvećenog filmovima o osobama sa invaliditetom, prikazan je dokumentarac „Muros da vida” („Zidovi života”), čiji je autor Zoran Đorđević, Valjevac, filmski, televizijski i pozorišni reditelj, scenarista, umetnički fotograf i producent koji već dve i po decenije živi i radi u Brazilu. Svojevremeno laureat Festivala jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma za ostvarenja „Molitva za mrtve duše”, „Odiseja” i „Živeli”, Đorđević će u Kanu predstaviti ostvarenje započeto još davne 1996. godine, posvećeno slikaru Markosu Santosu, teškom invalidu koji umetnička dela stvara levim stopalom…

Dokumentarni film „Zidovi života” je pomalo slučajna konsekvenca dugogodišnjeg pokušaja stvaranja dugometražnog dela o Markosu Santosu, počinje priču za „Politiku” reditelj Đorđević. Markos je rođen pre 50 godina u Sao Žose dos Kampos, danas skoro milionskom gradu koji je bezmalo deo Sao Paola. Prilikom rođenja nekoliko minuta je ostao bez vazduha, što ga je skoro ubilo. Pravim čudom je preživeo, ali sa trajnim posledicama, ostao je doživotni invalid sa cerebralnom paralizom koja mu je oštetila mozak, onaj deo koji upravlja pokretima ekstremiteta i vilice. Zbog toga ne uspeva da koristi ruke i otežano govori…

– Bez obzira na taj nenadoknadiv hendikep, Markos uspeva da svoj neverovatni umetnički talenat ispolji korišćenjem levog stopala. Nogom slika, rezbari, crta, piše, telefonira… Noga mu je, zapravo, deo tela kojim se koristi dok njegova neverovatna volja istiskuje na platna čudesne slike. Markosova čudesnost je u njegovoj neprestanoj borbi sa svim svojim fizičkim preprekama – navodi Đorđević. On filmskom trakom već 26 godina beleži razne periode Markosovog života. Jedan od Markosovih projekata iz snova je realizovan: on u svom dvorištu okuplja decu iz kvarta i uči ih da crtaju, a preko papira njihovi crteži završavaju na sivim zidovima – priča reditelj, piše „Politika„.

I ističe da se tek sada, posle toliko godina, nazire ono što je želeo kada je Markos Santos u pitanju, hronika jednog čudesnog talenta.

Đorđević kaže da su „Zidovi života” kratka verzija, tačnije jedna sekvenca budućeg dugometražnog filma koji će premijerno biti prikazan u novembru ove godine.

Dokumentarac „Zidovi života” koji će u nedelju videti kanska publika, svoju premijeru imao je krajem oktobra 2021, do sada je učestvovao na više od 30 festivala u Brazilu, Italiji, Francuskoj, Engleskoj, Japanu, Iranu, Gruziji, Grčkoj, Turskoj, Boliviji… U Srbiji je prikazan u Kragujevcu i Đorđevićevom rodnom Valjevu, na otvaranju „Valjevskih filmskih susreta”. Uz saradnike iz Brazila koji su učestvovali u realizaciji filma, Zoran Đorđević naglašava da su prevod uradili većinom Valjevci – na engleski Olga Đorđević i Dragan Gane Đukić, na nemački Dušica Rajevac i na francuski Biljana Marinković, potpuno besplatno.

Praški đak

Zoran Đorđević je rođen 1962. godine u Valjevu. Diplomirao je režiju dokumentarnog filma na FAMU, filmskoj i TV školi akademije umetnosti u Pragu. Autor je dvadesetak filmova u bivšoj Jugoslaviji, Srbiji, Češkoj, Brazilu, Angoli… Od druge polovine devedesetih godina prošlog veka sa porodicom pretežno živi i radi u Brazilu. Osim umetničkog stvaranja, bavi se i filmskom i fotografskom pedagogijom.

Objavljeno: 30. 5. 2022.

Izvor: www.zena.blic.rs

Autor: M.Z.M. ,Slobodan Ćirić

Hronika čudesnog talenta – www.politika.rs

KAN: Nagrada za film Zorana Đorđevića – www.kaleidoskop-media.com