Zrenjanin: Jovan Milekić, povređeni radnik Fabrike vode, biće uskoro na birou rada

Jovan Milekić, povređeni radnik Fabrike vode u Zrenjaninu, koji je stradao u eksploziji sa još jednim kolegom u decembru 2020. godine, popravlja ovih dana krov jedne kuće, gde sa ekipom majstora radi na građevini.

Jovan Milekić, povređeni radnik Fabrike vode u Zrenjaninu, koji je stradao u eksploziji sa još jednim kolegom u decembru 2020. godine, popravlja ovih dana krov jedne kuće, gde sa ekipom majstora radi na građevini.

Dok odgovara na novinarska pitanja telefonom, kaže da se izvežbao na visinama i da nema razloga za brigu. Zvuči optimističnije nego prilikom ranijih razgovora. Kaže da je razlog taj što konačno nazire kraj svojim administrativnim mukama.

„Vrlo brzo, za nekoliko dana biću konačno slobodan i neću se voditi kao zaposleni u Fabrirci vode. To me je svih ovih meseci blokiralo i sprečavalo da dobijem pomoć i ostvarim pravo na lečenje, koje mi je neophodno“, kaže Jovan.

Čuo je da se uvodi stečaj u firmu gde je nastradao i ne raduje se takvim vestima, jer smatra da je to sve samo velika igra u kojoj su oštećeni radnici.

„Lepo je to neko smislio, proda se imovina firme a preduzeće ode u stečaj, raspuste radnici a novi vlasnik nema obavezu da bilo koga preuzme ili zapošljava. Nikoga danas nije briga za radnike“, kaže Jovan.

Napominje da će, konačno kad mu prestane ugovor u Fabrici vode, biti na birou rada i da će moći da primi materijalnu pomoć i dobije zdravstveno osiguranje, Imaće pravo nekoliko meseci i da dobije naknadu iz Fonda solidarnosti.

„Nije to neki značajan novac, ali ću imati pravo na to. Do sada nisam imao ništa. Duguju mi skoro 900.000 dinara za naisplaćene zarade. Ja nisam tužio firmu, kao neke moje kolege. Meni je sada najvažnije da mogu da nastavim lečenje u Beogradu. Trebao sam prošle jeseni na još jednu operaciju ruku, koje su stradale u eksploziji i zbog kojih sam invalid. Nadam se da nisam zakasnio, želeo bih da bude napretka u mom lečenju“, kaže Jovan Milekić.

Jovanu je najveća podrška surpuga i njegova porodica u ovim teškim vremenima. kada se bori da opstane i preživi sa teškim povredama koje je zadobio na radnom mestu.

Planira da Praznik rada provede na Motelu u Zrenjaninu, ali biće to samo izlet, kaže Jovan, na rad ne misli posle svojih loših iskustava a posebno ne na „radnička prava“.

Povreda na radu

Jovan Milekić i njegov kolega Aleksandar Vojnić su nastradali na radnom mestu u eksploziji metana 14. decembra 2020. godine a 22. oktobra 2021. izgubili su mogućnost rehabilitacije u Banji Rusanda u Melencima jer je istekao pravni osnov za njihovo zbrinjavanje, očemu je Danas pisao.

Oni od tada nisu mogli nikakav vid lečenja sebi da priušte jer su ostali bez osiguranja i prihoda.
Većinski vlasnik Fabrike vode, izraelski investitor, zbog problema sa osiguranjem izašao im je u susret i uplatio im tri meseca osiguranja pa su mogli na operaciju ali kada je osiguranje isteklo ostali su bez svega. Iako su doživeli povredu na radu, nisu dobili naodknadu za to.U eksploziji su zadobili teške opekotine, opasne po život zbog čega su mesecima bili na posebnom režimu lečenja. Operisani su na VMA, a najteže povrede su imali na rukama i šakama.

Objavljeno: 29. 4. 2022.

Izvor: www.danas.rs

Autor: M. Pudar