POSAO KAO DAR ZA PRAZNIK RADA: U opštini Kula na svečanosti dodeljeni podsticaji za samozapošljavanje

PROJEKTI SAMOZAPOŠLJAVANJA U KULI

Dobitnici pomoći za samozapošljavanje, Foto Ž. Vorinsk

U KULI je pred Praznik rada održana svečanost na kojoj su dodeljeni podsticaji za samozapošljavanje osobama koje teže dolaze do posla.

NJih desetoro pokrenuće biznis uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) i Stalne konferencije gradova i opština (SKGO). Uglavnom će se baviti plasteničkom proizvodnjom povrća i cveća, a neki od njih će osnovati firme za spremanje kuća i pružanje usluga starim osobama ili za održavanje zelenih površina u naseljima.

Aleksandar Popović iz SKGO pojasnio je da je ovaj projekat deo šireg programa „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa“, koji Kula sprovodi sa Udruženjem za pomoć MNRO „Plava ptica“ kao partnerskom organizacijom.

– Projekat obuhvata i zapošljavanje kod poznatog poslodavca, koji dobija subvenciju za otvaranje novog radnog mesta – istakao je Popović.

– Poslodavcima se dodeljuje subvencija od 1.900 evra, koja može da se iskoristi za nabavku opreme, ali i kao finansijska pomoć za pokrivanje troškova poreza i doprinosa za novozaposlenog radnika. Predviđeno je da se tako zaposli 10 osoba sa evidencije NSZ.

Marko Košutić, direktor udruženja „Plava ptica“, predočio je da je u toku formiranje socijalnog preduzeća, u kojem će se zaposliti invalidi i osobe sa mentalnim teškoćama.

– To preduzeće obezbediće korisnicima rad u zaštićenim uslovima, na posebno prilagođenim poslovima, a višak prihoda, odnosno sav profit, biće namenjen za finansiranje programa „Plave ptice“. Očekujemo da će preduzeće koje će proizvoditi papirnu galanteriju početi da radi već u junu – kazao je Košutić.

VELIKA ŠANSA

Mladi Rom Aleksandar Novaković iz Ruskog Krstura dobio je bespovratnu pomoć da bi se osposobio za uređenje i održavanje travnjaka.

– Pomalo sam to i dosad radio, a video sam da postoji potreba za tim. To će biti velika šansa za mene – zadovoljan je Aleksandar.

Objavljeno: 28. 4. 2022.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: Z. Rajić