Почела реконструкција главне зграде Дома здравља у Сомбору

СОМБОР: Радовима на објекту службе кућне неге, који се налази у дворишту Дома здравља „Др Ђорђе Лазић“ и званично је почела најављена реконструкција централног објекта ове здравствене установе примарне здравствене заштите у Сомбору у Мирној улици.

СОМБОР: Радовима на објекту службе кућне неге, који се налази у дворишту  Дома здравља „Др Ђорђе Лазић“ и званично је почела најављена реконструкција централног објекта ове здравствене установе примарне здравствене заштите у Сомбору у Мирној улици.

Услед реконструкције зграде ДЗ коју заједнички финансирају Град Сомбор и Канцеларија за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије и која ће највероватније потрајати следећих шест месеци, у току ове и следеће седмице би све службе требале да буду пресељене у неколико амбуланти по варошким месним заједницама, па ће и пацијенти кренути за својим лекарима и осталим медицинским радницима.

Грађевински радови вредни преко 164 милиона динара без ПДВ-а, представљају другу фазу комплетне реконструкције Дома здравља, а према речима директорке ове установе др Емеше Ури, реконструкција је почела од службе кућне неге, пошто се на овом објекту ништа није радило ни у првој фази. На главној згради радиће се оба крила објекта, мењаће се у потпуности кровна конструкција, као и прозори, улазна врата и сва столарија која није замењена у првој фази радова. У плану је да се поставе нове електричне и телекомуникационе инсталације, алармни и противпожарни системи и надзорне камере. 


Вакцинални пункт остаје на базену

Из овдашњег Дома здравља се надају да ће смиривање пандемије коронавируса олакшати и промену места ковид амбуланте из Улице Мите Поповића у МЗ Гоге. Вакцинални пункт и у наредном периоду ће остати на старом месту, односно у простору затвореног базена који се налази у комплексу спортске Градске хале „Мостонга“.


Зграда ће након реконструкције бити опремљена и новим система за грејање и хлађење, односно добиће централизовану климатизацију коју до сада није имала. Биће постављена и два спољна лифта за пацијенте, што ће свима који долазе у Дом здравља, а нарочито особама са инвалидитетом, олакшати приступ свим службама, а приде ће за особе са инвалидитетом бити изграђени и, до сада непостојећи, посебни тоалети.

У ишчекивању завршетка ових обимних радова, све службе Дома здравља ће из Мирне улице бити премештене на друге локације како би могле да наставе са радом, а решење је пронађено у сарадњи са локалном самоуправом. Тако ће Служба за здравствену заштиту предшколске деце и школски диспанзер бити премештени на спрат зграде некадашњег Антитуберкулозног диспанзера у улици Мите Поповића, у којем је тренутно ковид амбуланта, која ће бити измештена у амбуланту у МЗ Гоге, чији ће пак пацијенти на здравствено збрињавање бити преусмерени у амбуланту у Улици Хајдук Вељка. Систематски прегледи деце усмераваће се на поподневне термине, јер ће у приземљу ове зграде бити смештена и Медицина рада и лабораторија. Општа пракса ће бити распоређена на постојеће пунктове опште праксе, што значи да ће лекари из Мирне улице радити у неким другим амбулантама, о чему ће грађани бити накнадно обавештени. Када је општа пракса у питању, сви лекари ће примати пацијенте, без обзира да ли имају картоне у постојећим амбулантама или не. 

Гинекологија ће се преселити у просторије Дома пензионера, а ту ће бити смештена и Кућна нега и патронажна служба, као и здравствени сарадници, психолог, логопед и соматопед, Центар за превенцију шећерне болести и нутриционисти, док ће администрација Дома здравља бити премештена у Грашалковићеву палату.

М. Миљеновић 

Objavljeno: 29. 3. 2022.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: M. Miljenović