Близу 50 компанија понудило 800 радних места

На 31. сајму запошљавања, који је организовала Филијала Нови Сад Националне службе за запошљавање (НСЗ) и Град Нови Сад, јуче је близу 50 компанија понудило нешто више од 800 слободних радних места у хали Новосадског сајма.

Фото: Дневник/ В. Фифа

На 31. сајму запошљавања, који је организовала Филијала Нови Сад Националне службе за запошљавање (НСЗ) и Град Нови Сад, јуче је близу 50 компанија понудило нешто више од 800 слободних радних места у хали Новосадског сајма.

Сајам запошљавања осликао је тренутно стање на тржишту рада, те је највише шанси за запослење било у областима трговине, ИТ индустрије, администрације и осигурања, односно, највише су се тражили ИТ, машински, електро и грађевински инжењери, технолози, васпитачи, потом они који добро говоре стране језике на позицијама агената за корисничку подршку. Велика потражња постојала је и за возачима, као и занатлијама, па су у понуди била и радна места за шиваче, фризере и месаре.

– Задовољство нам је што смо после тачно две године успели да поново уживо да организујемо сајам запошљавања, на ком су се највише представиле компаније из Новог Сада и околине – рекла је потпаролка Филијале Нови Сад НСЗ Ђурђина Мачак. – Надамо се да је овај сајам био прилика да се отворе врата пословних прилика и успеха, како за послодавце, тако и за оне који траже посао.

Како је Мачак објаснила, на сваком сајму послодавци нуде запослење и особама са инвалидитетом, па је јуче у понуди било десетак радних места за њих. Она је истакла и да је сваки сајам запошљавања отвореног типа, као и да је предвиђен за све који траже посао – како оне који су незапослени, тако и оне који своје запослење желе да промене. У просеку, око 2.000 људи посети сваки сајам запошљавања, а сваки четврти пронађе посао.

– Наставићемо да организујемо сајмове запошљавања, те планирамо још један ове године јер су се показали као вредна мера политике запошљавања – рекла је Мачак. – Евалуације које смо радили указују да се у 25 одсто случајева у року од шест месеци посетилац запосли у компанији која је учествовала на сајму запошљавања, па сматрамо да он даје ефекте и да је вредно доћи, погледати понуду и предати своју биографију.


Скоро 60 одсто незапослених су жене

На евиденцији НСЗ на крају фебруара било је 13.239 незапослених, што је за пет одсто мање у односу на исти месец лане. Удео жена у укупном броју незапослених је скоро 60 одсто. Стручних радника је 80,72 одсто, а нестручних 19,28. По старосној структури, удео младих до 30 година живота је скоро 18 осто, а старијих од 50 година 37 и по.


Није први пут да компанија “Линглонг” из Зрењанина учествује на сајму запошљавања, рекла је Александра Јосијевић из те компаније, која сматра да је сајам добар начин да се компанија представи и пронађе раднике.

– Тражимо више радника, међу којима су електро и машински инжењери, референти за извоз, рачуновође, а нарочито су нам потребни преводиоци кинеског језика, с обзиром на то да је у питању кинеска компанија – рекла је Јосијевић. – Још увек смо у изградњи и потребни су нам амбициозни људи који ће радити, имати добре идеје и допринети развоју наше компаније.

Новосадска ИТ компанија “Аксиом Љ”, која постоји пет година и има 50 запослених, одлучила је да прошири свој тим, па је радна места понудила на јучерашњем сајму.

– Нудимо доста позиција, а недавно смо отворили једну целу Јава дивизију, тако да тражимо јуниоре и медиоре на пољу Јаве, као и ПХП и Вордпрес девелопере – рекла Кристина Марков из компаније “Аксиом Љ”. – Новосадско тржиште за ИТ сектор је исцрпљено и тешко је радити селекцију у том домену, али се дефинитивно највише попуњавају јуниорске позиције, односно, људи који су тек завршили факултет или су још увек студенти и на почетничком су нивоу. Прилагодили смо им се и имамо доста запослених са којима трчимо маратон, а не спринт, и учимо их да раде.

Како је Марков нагласила, конкуренција ИТ фирми у Новом Саду је велика, али се њихова не такмичи око кандидата и не узима људе другим компанијама, већ је фокус на потрази и изградњи талената.

        Д. Андулајевић

        Фото: В. Фифа

Objavljeno: 10. 3. 2022.

Izvor: www.dnevnik.rs